Na de Westerse aanval in Syrië is de vraag: hoe nu verder?

Een Syrische vlag in de stad Douma, die onlangs heroverd werd door regeringstroepen op rebellen na een wekenlange belegering. Beeld AFP
Een Syrische vlag in de stad Douma, die onlangs heroverd werd door regeringstroepen op rebellen na een wekenlange belegering.Beeld AFP

Zonder toestemming van de VN-Veiligheidsraad, zonder het onderzoek van de OPCW af te wachten en zonder goedkeuring van hun Congres of parlement, openden Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië zaterdag de aanval op Syrië. De militaire operatie begon enkele uren voordat de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, met het onderzoek begon naar de vermoedelijke gifgasaanval in Ghouta.

De Russen hadden eerder gedreigd met een tegenaanval, maar een confrontatie met het Westen bleef uit. De Amerikanen en de Fransen hadden de Russen van tevoren ingelicht. Russische levens stonden dus niet op het spel. Sterker, er zijn voor zover bekend ook geen Syrische doden gevallen bij de luchtaanvallen. Het Syrische leger had genoeg tijd om zijn manschappen te evacueren.

Alle partijen claimen de overwinning. Moskou zegt dat er 71 raketten uit de lucht zijn gehaald, terwijl Washington beweert het Syrische ‘chemische wapenprogramma’ een flinke slag te hebben toegebracht. Syrische militairen vierden zaterdag daarnaast feest, omdat zij er zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen, en het Libanese Hezbollah deed de westerse aanval spottend af als een ‘mislukking’.

Alleen de jihadisten van Jaish al-Islam (Leger van Islam) lieten openlijk hun onvrede blijken over de uitkomst. Hun leider, Mohammed Alloush, noemde de westerse operatie een ‘farce’ omdat het Syrische leger niet is aangepakt en president Assad aan de macht blijft.

Moeras

Nu de westerse militaire operatie achter de rug is en de Amerikanen zeggen dat er geen nieuwe aanvallen staan gepland, is de vraag: hoe nu verder? De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley maakte zondag bekend dat de Amerikanen nog weleens lang in Syrië kunnen blijven. Ze zei dat de VS niet vertrekken totdat ‘alle doelen’ zijn behaald: het voorkomen van het gebruik van chemische wapens, het verslaan van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en ervoor zorgen dat de Iraanse invloed in Syrië wordt teruggeschroefd.

Hoewel Trump eerder deze maand plotseling aankondigde dat hij de Amerikaanse militairen uit Syrië (tussen de twee- en vierduizend in totaal) naar huis wilde brengen, gaat Amerika zijn invloed en aanwezigheid flink opschroeven. Al tijdens Obama werd er gewaarschuwd voor het gevaar dat Amerika in een moeras wordt gezogen (mission creep), onder Trump wordt het werkelijkheid. Onder Obama begonnen de wapentransporten naar rebellen en jihadisten, de luchtaanvallen op IS en verschenen de eerste commando’s op Syrische bodem. Onder Trump is Amerika bezig om permanente militaire bases op te zetten in Noord-Syrië en worden er aanvallen op het Syrische leger voorbereid voor het geval dat er opnieuw chemische wapens worden gebruikt.

Steun

Het Syrische regime heeft zijn oude strijd tegen de jihadisten ondertussen weer hervat. Nu Oost-Ghouta volledig in handen is van Assad, bereidt het leger zich voor op de herovering van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Zuid-Damascus, waar IS de dienst uitmaakt. Het leger heroverde zondag ook een paar dorpjes in de provincie Hama. De komende tijd zal het Syrische leger alle enclaves die in handen zijn van de jihadisten heroveren.

De Russen zullen hun steun aan het Syrische regime opvoeren, en dat geldt ook voor Iran en Hezbollah, vooral nu de relatie met het Westen steeds openlijker vijandig wordt. Moskou liet zondag weten dat het, als reactie op de westerse bombardementen, overweegt om S-300 raketten, een geavanceerd luchtafweersysteem, aan Syrië te leveren. De raketten zijn zeer geschikt om straaljagers neer te halen.

Lees ook: Hoe doeltreffend waren de luchtaanvallen op Syrië?

Lees ook: Moskou en Damascus kraaien victorie na 'tandeloze' westerse raketaanval

Lees ook: De aanval in Syrië is een militaire interventie zonder al te veel gevolgen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden