Na de vakantie is de coup het gesprek van de dag

Leerlingen van het Cosmicus College in Rotterdam begonnen vandaag aan hun eerste schooldag. Beeld ANP
Leerlingen van het Cosmicus College in Rotterdam begonnen vandaag aan hun eerste schooldag.Beeld ANP

De eerste schooldag na de coup in Turkije blijven sommige schoolbanken op het Cosmicus College in Rotterdam leeg. De leerlingen staan nu ingeschreven op andere scholen in de stad. Ook andere ouders komen maandag naar de school om hun kinderen uit te schrijven van het Cosmicus, dat met Gülen geassocieerd wordt.

Niels Markus

Leraren drukken de leerlingen maandagochtend op het hart dat het een gewone en gezellige dag moet worden op het Cosmicus College. Toch is de sfeer op de Rotterdamse school anders dan voor de vakantie. De leerlingen moesten langs journalisten naar binnen, om er in de klas achter te komen dat sommige klasgenoten niet langer op school zitten.

Op het islamitische Avicenna College in Rotterdam-Zuid hebben zich twaalf leerlingen ingeschreven die voorheen op het Cosmicus zaten. Ook bij de Valentijnschool in Rotterdam-West staat nu een leerling ingeschreven die hiervoor op Basisschool Cosmicus zat. De Cosmicusscholen worden geassocieerd met de Gülenbeweging, die na de mislukte coup in Turkije onder vuur ligt (zie box).

Ook vrienden van Kayra (13) hebben zich uitgeschreven van het Cosmicus. "Jammer. Anderen denken er aan om van school te gaan", zegt Kayra. Zijn ouders vroegen of hij wel op de school wil blijven. "Dat wil ik. Ik vind het leuk hier. Ik begin nu aan mijn tweede jaar en ben aan de methode gewend. Anders moet ik weer aan een andere methode wennen."

Busra (13) en haar vriendinnen willen wel van school. Ze bellen straks een college in Schiedam, om te vragen of dat nog plaats heeft. "Het is gevaarlijk om hier op school te blijven. Dat kan invloed hebben op je baan, op je toekomst. Straks kom je Turkije niet meer in."

Ze willen ook van school omdat ze voor president Erdogan zijn. De vermeende band van de school met Gülen vonden ze voor de vakantie, toen ze in de brugklas zaten, niet zo'n bezwaar. Maar ook toen lieten sommige leraren volgens hun doorschemeren dat ze tegen Erdogan zijn. "Dan gaven ze even snel hun mening tussendoor. Die wil ik niet horen." Busra wijst naar de school: "Zij hebben hun rug gekeerd naar Turkije." De meisjes weten zeker dat Gülen achter de coup zat. "Die coupplegers zijn betaald met dollars."

Gesprekken met ouders
Een woordvoerster van scholenkoepel LMC ontkent dat er al leerlingen zijn uitgeschreven. Wel zijn volgens haar maandag ongeveer tien ouders naar het Cosmicus College gekomen met het plan hun zoon of dochter uit te schrijven. "We hebben met hun allemaal een gesprek gevoerd en ze gevraagd er nog eens over na te denken. Sommigen hebben zich bedacht." Leerlingen kunnen zich pas uitschrijven wanneer ze ergens anders zijn aangenomen.

De leraren kwamen vóór het eerste lesuur bij elkaar, om over de vakantie en het nieuwe schooljaar te praten. Ook de veiligheid kwam aan bod. Volgens de woordvoerster was het vervolgens rustig op school. Volgens de gemeente is de eerste schooldag in heel Rotterdam zonder incidenten verlopen.

Bij Busra zat vanochtend een nieuwe leerling in de klas. Pro-Gülen, denkt zij. Busra zegt dat er een discussie ontstond tussen haar vriendinnen en de vader van de nieuwe leerling. "Hij zei dat we kinderen zijn en toch geen verstand hebben en dat het goed was als we weggingen." De meisjes vinden de man dom, een landverrader. "Hij zei: donder op naar Turkije", zegt een vriendin van Busra. "Als ik de kans krijg, dan ga ik ook. Sowieso weg van deze school. Met een diploma van Gülen krijg je geen baan."

Kayra werd vandaag door mede-scholieren gevraagd of hij voor of tegen Gülen is. "Het boeit niet. Als jij voor Gülen bent, en je beste vriend is voor Erdogan, dan hoef je niet uit elkaar te gaan." Politiek houdt Kayra sowieso niet zo bezig. "Er is iets in Turkije gebeurd, niet hier op school."

De volledige namen van Kayra en Busra zijn bij de redactie bekend.

Cosmicus

Cosmicus is een educatieve, sociale en culturele stichting, die werd opgericht door sympathisanten van prediker Fethullah Gülen. Die wordt door de Turkse president Erdogan gezien als het brein achter de mislukte coup van 15 juli. Ook (oud-)bestuurders van Cosmicus en enkele docenten sympathiseren met Gülen. Er zijn Cosmicus-basisscholen in Rotterdam, Arnhem en Den Haag. In Rotterdam en Amsterdam zijn tevens Cosmicus Colleges voor voortgezet onderwijs. Ook heeft Cosmicus acht studentenverenigingen verspreid door het land. De Cosmicusscholen volgen het Nederlandse schoolcurriculum en zij zijn niet expliciet islamitisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden