Na de strijd in Nigeria richt Boko Haram zijn pijlen nu op de buren

Aanslagen in Niger en Tsjaad. Plan om speciale troepenmacht te vormen om de terreurgroep te bestrijden.

Anders dan de afgelopen zes jaar zijn er de laatste tijd weken voorbij gegaan dat we weinig hoorden over aanslagen van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria. Dat is het gebruikelijke werkterrein van de terreurgroep vanwaar ons jarenlang dagelijks gruwelijke berichten over aanvallen en massa-ontvoeringen bereikten.

Dat komt door een bliksemoffensief van het Nigeriaanse leger dat begin dit jaar werd ingezet. Ook hebben gerichte aanvallen van een los-vaste strijdmacht bestaande uit de legers van Tsjaad, Kameroen en Niger de beweging teruggedrongen.

De pas geïnstalleerde Nigeriaanse president, Muhammadu Buhari, heeft daarop voortgeborduurd door het militaire hoofdkwartier in de regio te verplaatsen naar Maiduguri, het thuishonk van Boko Haram. De ex-militair leider, die met name verkozen is in de verwachting dat hij beter op zou treden tegen terreur in het noordoosten, oogstte daarmee applaus.

Maar Boko Haram is nog lang niet uitgeschakeld. De terreurgroep lijkt vooral het werkterrein te hebben verschoven naar de buurlanden. Gisteren kwamen zeker 40 burgers om toen strijders van Boko Haram twee dorpen in de Nigerese grensregio Diffa aanvielen. De aanvallers omsingelden het dorp Lamana en doodden 27 mensen, zei een getuige. Daarna reden ze naar N'Goumaou, waar ze zeker dertien anderen vermoordden en hutten met strooien daken in brand staken waar anderen voor het geweld scholen. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdiensten zal het dodental vermoedelijk nog stijgen, omdat een aantal overlevenden ernstige brandwonden heeft.

Dat was de tweede keer deze week dat de Nigeriaanse terreurbeweging de grens overstak. Maandag kwamen in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena 34 mensen om bij twee zelfmoordaanslagen. Dat de tentakels van de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram ver reiken was op zich al bekend. Dat is al zo sinds de coalitie van buurlanden Nigeria te hulp schoot in het bestrijden van terreur. Maar tot nu toe was een hoofdstad over de grens nog niet bereikt.

Het getroffen doelwit, politiegebouwen, doet denken aan een aanslag op een gebouw van de Verenigde Naties in de Nigeriaanse regeringsstad Abuja in 2011. Destijds was dat duidelijk een prestige-aanslag: om aan te tonen waar Boko Haram toe in staat was. Toen drong het besef door dat de bende die voorheen op bromfietsen molotovcocktails naar 'zondige' plekken zoals bars en bioscopen gooide, steeds professioneler werd.

De getroffen Tsjadiërs hebben snel ingegrepen. Inmiddels zijn vijf verdachten gearresteerd en hebben de autoriteiten van het islamitische land, dat nog nauwe militaire en economische banden heeft met ex-kolonisator Frankrijk, uit veiligheidsoverwegingen gezichtssluiers voor vrouwen verboden.

Er zijn plannen voor de vorming van een echte troepenmacht tegen Boko Haram, waar mogelijk ook Benin aan zal deelnemen. Een VN-resolutie om hiervoor een speciaal fonds op te richten moet de groep de genadeklap toedienen. Maar het land dat hierin het voortouw neemt, Tsjaad, zal in dat proces waarschijnlijk ook steeds vaker getroffen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden