Na de stadse mens wordt nu ook de plattelander steeds dikker

Vooral arme mensen zijn aangewezen op het goedkope, ongezonde fabriekseten dat nu ook op het platteland beschikbaar is. Beeld ANP

De mens trekt naar de stad en wordt zwaarder. Toch draagt het platteland het meest bij aan de wereldwijde obesitas.

De wereld verstedelijkt. Leefde in 1985 nog 41 procent van de bevolking in steden, nu is dat 55 procent. In diezelfde periode is de mens gemiddeld ook een kilo of zes aangekomen. De doorsnee wereldburger neigt naar overgewicht.

Het verband lijkt overduidelijk: de stad maakt mensen obees. Daar is immers een overaanbod aan voedsel, veelal rijk aan vet en suiker. Terwijl op het platteland mensen hun eigen, gezonde voedsel verbouwen. Bovendien beweegt de stadsmens nauwelijks en moet de dorpeling vaak hard werken en veel lopen. Kleine studies bevestigden dat verband. In China bijvoorbeeld ging de trek naar de stad gepaard met extra kilo’s.

Toch is die relatie schijn, schrijft een internationaal gezelschap van artsen in het vakblad Nature. Meer dan de helft van de wereldwijde toename van de BMI (body-mass index, een maat voor de gezondheid van het lichaamsgewicht) is toe te schrijven aan een stijging ervan in landelijke gebieden. In sommige armere regio’s is het zelfs meer dan 80 procent. Die kleine studies waren vaak momentopnames, leggen ze uit.

Inhaalrace

Om een overzicht te krijgen, verzamelden ze meer dan tweeduizend studies waarin het gewicht en de lengte van in totaal 112 miljoen volwassenen uit tweehonderd landen waren opgenomen. Daaruit bleek inderdaad dat stedelingen vaak dikker waren of zijn dan bewoners van landelijke gebieden. Maar die laatsten hebben een inhaalrace ingezet en zijn – in rijke landen – de stadse mensen voorbijgestreefd, terwijl in armere landen het gat bijna gedicht is. 

Eigenlijk moet je volgens de auteurs zeggen: het platteland lijkt steeds meer op de stad. Ook daar is nu de moderne voedselvoorziening doorgedrongen. Het zijn vooral de arme mensen die van deze transformatie te lijden hebben. Zij zijn nu aangewezen op het goedkope, ongezonde fabriekseten. Bovendien zijn op het platteland het werk en vervoer gemechaniseerd zodat ook de plattelander minder beweging krijgt. 

Het is een cruciale studie, zegt de commentator in Nature. Bijna alle programma’s om obesitas te voorkomen richten zich op steden. De stadsmens wordt gemaand vaker te lopen of te fietsen, en om gezonder te koken. We moeten nu ook zulke projecten voor de dorpelingen ontwerpen, schrijft hij. 

Lees ook:

Hoe staatssecretaris Blokhuis in Nederland de zwaarlijvigheid te lijf gaat

Kroketten verdwijnen uit de schoolkantine maar een suikertaks haalde het niet

Een half uur rijden voor een tomaat: De ‘voedselwoestijn’ rukt op in de VS

Door de opmars van koopjeswinkels zijn in veel arme delen van de VS geen verse groenten en fruit meer te koop. De stad Tulsa in de staat Oklahoma probeert het tij te keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden