Na de Spelen van Rio wachten het circus en de Christmas Show

schnabbels | Veel turners gebruiken het seizoen na de Olympische Spelen om bij te verdienen in het circus of andere galavoorstellingen.

Honderden gillende schoolkinderen rennen van de tribune naar beneden voor een handtekening van de kersverse olympisch kampioene. Sanne Wevers komt handen tekort. De turnster die in Rio een historische prestatie neerzette door goud te winnen op balk, komt amper weg bij haar fans die naar het turngala in de Maaspoort in Den Bosch zijn gekomen. Een voorstelling waarin de Nederlandse toppers hun kunsten laten zien.

Na een weekje vakantie, weg van alle gekte op de camping in Frankrijk waar de familie Wevers vroeger ook kwam, begon de 25-jarige olympisch kampioene aan het circuit van de zogeheten schnabbels. Fotoshoots, tv-optredens, lintjes doorknippen bij openingen en de traditionele galavoorstellingen, waar ze haar acrobatiek aan het publiek laat zien. Wevers is niet de enige die de maanden na de Spelen gebruikt om wat bij te verdienen met haar turnkunsten. Jeffrey Wammes zit op dit moment in Las Vegas, waar hij een act gaat opvoeren in de show 'Mystère' van het wereldberoemde Cirque du Soleil. Epke Zonderland speelt in december een rol in 'The Christmas Show' in de Ziggo Dome.

Zodra je wat voorstelt in de turnwereld, is het circus geïnteresseerd. Tijdens Europese en mondiale titeltoernooien zitten er vaak scouts van internationale voorstellingen zoals Cirque du Soleil op de tribune om talent te spotten. Wevers draaide in 2014 een maand mee met de show 'Esperanto van het grote Duitse circus Feuerwerk der Turnkunst. Ze werd gespot tijdens de WK in 2013 Antwerpen, waarna ze een belletje kreeg met de vraag of ze interesse had. In een maand tijd reisde ze met artiesten uit alle windstreken, van China tot Amerika, van hot naar her om 35 shows op te voeren.

"Ik had een grote act op balk van meer dan drie minuten met allerlei dansjes eromheen. Het was niet te vergelijken met mijn topsportleven. Ik lag er elke avond pas om half twee in. In een maand tijd heb ik een behoorlijke jetlag opgebouwd."

Wevers leerde ver van huis tussen onbekende collega's op eigen benen te staan. Het was een leuk uitstapje, maar de turnster uit Oldenzaal ziet zichzelf na haar carrière niet fulltime in het circus staan. Binnenkort heeft ze een gesprek om te kijken hoe ze haar opleiding aan de sportacademie weer op kan pakken.Voorlopig houdt ze het op de voorstellingen voor de Nederlandse fans.

In Den Bosch voerden de Nederlandse turnsters die in Rio in actie waren gekomen zaterdag een verkorte versie op van de historische teamfinale, waarin Oranje op de Spelen zevende werd. Als slotact - het kon er maar één zijn natuurlijk - kondigde turner Boudewijn de Vries, als presentator gehuld in rokkostuum, een oefening van de balkspecialiste aan. Het publiek werd getrakteerd op een aangepaste versie van haar olympische oefening. Het was de eerste keer dat Wevers in actie kwam na het historische goud. Gehuld in het zwart waarmee ze in Rio de jury betoverde, genoten talenten in de dop nu van haar sierlijke pirouetten.

Na meer dan een half uur signeren werd Wevers verlost van haar fans. In december krijgen ze weer een kans, als het jaarlijkse Univé Gym Gala op het programma staat in de Ziggo Dome. Met 'A Touch of Gold', zoals de show flitsend wordt genoemd, proberen de Nederlandse toppers hun sport te promoten. Net Cirque du Soleil, maar dan in het klein.

undefined

Wevers denkt nog niet aan afscheid nemen

Met haar 25 jaar wordt Sanne Wevers een turnveteraan genoemd. Toch overweegt de olympisch kampioene over vier jaar in Tokio haar titel te verdedigen. "Ik wil er nu nog geen streep doorheen zetten", vertelt Wevers. "Epke heeft mij enorm geïnspireerd. Het had maar een paar centimeter gescheeld of hij had gewoon weer goud gewonnen, vier jaar na zijn titel in Londen. Dat verdient heel veel respect."

Voorlopig is Wevers wat haar betreft nog niet uitgeturnd. Al weet ze nog niet hoe haar programma er volgend jaar uitziet en of ze dan aan wedstrijden mee zal doen. Er liggen ook plannen op tafel om haar studie aan de sportacademie op te pakken. Of ze nog lang doorgaat met turnen op het hoogste niveau ligt ook aan hoe de verandering in codes in het beoordelingssysteem haar oefening gaat beïnvloeden. Het kan zijn dat haar gouden oefening door die verandering in de toekomst minder hoog beoordeeld wordt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden