Na de SP is nu ook de PVV tegen het korten op pensioenen

Het kabinet heeft de oppositie niet alleen nodig om het pensioenstelsel op de lange termijn te veranderen, maar ook voor de korte termijnplannen. Die steun uit het oppositiekamp is nodig geworden doordat gedoogpartij PVV ook afstand neemt van ingrepen in de huidige pensioenen.

Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar de PVV schaarde zich gisteren achter de SP: De pensioenen moeten volgend jaar niet worden verlaagd. Ook niet als de fondsen er dan nog niet bovenop zijn.

Over anderhalve maand barst een uitvoerige discussie los over de regels die in de toekomst moeten gaan gelden voor pensioenfondsen. Minister Kamp van sociale zaken heeft dan informatie uitgezocht die voor die discussie nodig is, waarna het vorig jaar gesloten pensioenakkoord verder kan worden uitgewerkt.

Anders dan bij de AOW, die wordt betaald uit belastingen en premies, sparen mensen voor hun eigen pensioen. Een pensioenfonds kan dus niet het geld uitgeven dat werkenden nu voor hun eigen pensioen sparen als ze daarmee het risico lopen dat over dertig jaar de kas leeg is. Hoe het stelsel er uit moet zien waarin pensioenfondsen wel genoeg rendement kunnen halen zonder al te veel risico te moeten nemen, wordt de komende maanden uitgevochten.

De kortingen die er voor januari 2013 aan dreigen te komen, zijn onder meer afhankelijk van de ontwikkelingen op de beurzen en van de rente. Maar ook van de nieuwe regels in het nieuwe pensioenstelsel, mocht het lukken om die dit jaar politiek rond te krijgen. SP en PVV vinden een nieuw stelsel niet nodig. Zij willen dat Kamp en de toezichthouder zich soepeler opstellen. Volgens de SP kan de premie nog omhoog als het echt nodig is. De PVV vindt dat de huidige gepensioneerden kunnen worden uitbetaald van de premies die de werkenden nu opbrengen.

Een Kamermeerderheid vindt dat Kamp juist moet voorkomen dat er straks niet meer genoeg geld in kas is om de 65-minners van nu hun pensioen te geven. Dat hij en zijn voorganger de afgelopen jaren een paar maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat er op korte termijn fors moet worden gekort, kon de Kamer wel waarderen. Maar om uit te gaan van volledig herstel zonder dat er moet worden gekort, daar is behalve SP en PVV niemand voor.

Mochten pensioenfondsen op grote schaal tot korten overgaan, dan willen PvdA en GroenLinks dat mensen met een klein pensioen worden ontzien. Bijvoorbeeld door belastingmaatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden