Na de soap

De ex-soapsterretjes rukken op. We wisten al dat ze goed gedijen in films, in de tv-presentatie en in een enkel geval als zanger of zangeres. De afgelopen week waagde een groepje voormalige 'Goede tijden, slechte tijden'-spelers de sprong naar het echte toneel. Oké, incidenteel hadden ex-soapies al wel vaker in het theater gestaan, maar altijd omringd door serieuze acteurs. In het stuk 'Onze jeugd', dat donderdagavond in het oude Luxortheater in Rotterdam in première ging, doen ze het alleen.

Natuurlijk is Katja Schuurman een van hen. Zij speelt al in films, doet veel aan tv-presentatie en zong ook nog (maar dat was geen kernkwaliteit), en was dus hard toe aan een nieuwe uitdaging. Naast haar staan Johnny de Mol (Films: ja. Zingen: nee. Presenteren: ja) en Teun Kuilboer (Films: ja. Zingen: nee. Presenteren: nee). Johnny kunt u kennen als zoon van de grote John en Willeke Alberti en van MTV. Teun zat maar een jaartje in 'GTST' en in de film 'Volle Maan', de kans dat u hem kent is wat kleiner.

Het toneelstuk wordt ook nog eens geproduceerd door een ex-GTST'er: Rick Engelkes. Die móet u kennen van de spotjes van Postkrediet, waarin hij op het toneel staat en zijn regisseuse een goedkope lening aansmeert. Rick was GTST'er van het eerste uur en is al jaren uit de serie verdwenen. Tot hij dit jaar plotseling weer opdook in zijn rol als dokter Simon. Inmiddels is hij definitief doodgeschoten in de serie. Voor hem komt de nieuwe uitdaging dus ook precies op het goede moment.

Het stuk 'Onze jeugd' was in Groot-Brittannië onder de titel 'This is our youth' een enorm succes. Wat je ook van de Nederlandse uitvoering vindt, het brengt ongetwijfeld een publiek naar het theater dat er anders met een grote boog omheen loopt. Als het al niet om het verhaal gaat -verveelde en verwende tieners doen nieuwe ervaringen op- dan komen ze wel voor de spelers.

Het succes van Katja, Johnny, Teun en Rick betekent trouwens niet dat je carrière altijd een stijgende lijn blijft vertonen als je uit een soapserie stapt. Met sommige acteurs wil het wat minder vlotten. En wat doe je dan? Blijkbaar ga je dan het oerwoud in. Maar liefst vier van de tien min of meer bekende Nederlanders die meedoen aan het programma 'Bobo's in the bush' hebben een rol in GTST op hun cv staan. Begin deze week stapten ze op het vliegtuig naar Borneo om daar in de jungle een nieuwe reality-show op te nemen voor Yorin.

Sabine Koning heeft 'GTST' nog maar net verlaten -zij speelde jarenlang de rol van Anita. Jimmy Geduld was ooit Arthur, Peggy-Jane de Schepper draafde op als verpleegster Gwen en Inge Ipenburg speelde de legendarische valse heks Martine Hafkamp. Zij keert binnenkort trouwens terug in haar oude rol, maar eerst moet ze de opnames in het oerwoud nog zien te overleven.

'Bobo's in the Bush' is ook al gemaakt naar een Brits voorbeeld. 'I'm a celebrity... get me out of here!', heet het programma in Engeland en het is al toe aan een tweede seizoen. De bekende Britten hebben onlangs het productieteam aangevallen omdat ze niet genoeg te eten krijgen. Ook vliegen de deelnemers elkaar onderling voortdurend in de haren. Dat moet in Nederland ook wel lukken, als je bedenkt dat behalve de ex-GTST'ers ook tv-persoonlijkheid Christine van der Horst en de beroepsdiscusieerder Henk Bres meedoen, respectievelijk semi-bekend van het programma 'Nachtsuite' en 'Het Lagerhuis'. Voeg daar nog wat slangen, vuistdikke insekten en talloze muggen aan toe en je hebt ook theater, maar dan anders. Vanaf 2 juni dagelijks op tv.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden