Na de Russische hackpoging laat de Kamer Moskou even links liggen

Tweede Kamerlid Sven Koopmans ( VVD).Beeld ANP

Kamerlid Sven Koopmans (VVD) denkt niet dat de relatie tussen Nederland en Rusland de genadeklap heeft gekregen. Maar een reis van Kamerleden aan Rusland gaat niet door.

In de herfstvakantie zou een delegatie van de Tweede Kamer een week naar Rusland gaan. Het moest de eerste stap zijn op weg naar betere relaties. De reis is afgezegd. “Het zou het verkeerde signaal zijn om nu te gaan”, zegt Sven Koopmans, buitenlandwoordvoerder van de VVD-fractie.

Tevens leeft in de Kamer, ook bij de regeringspartijen, de wens om Rusland nieuwe sancties op te leggen. Koopmans: “Het is goed dat Nederland duidelijk laat zien dat we dit niet accepteren. Voor zover mogelijk, moeten de sancties tegen Rusland worden uitgebreid, in EU-verband.”

Als de Kamerdelegatie nu op reis zou gaan, zou Moskou dat, aldus Koopmans, “kunnen uitleggen als vergeving voor schandelijke daden tegen de rechtsorde. En in Nederland zelf zou het een verkeerd signaal zijn aan mensen die zich door Rusland verkeerd behandeld voelen, niet alleen de nabestaanden van de MH17-ramp, maar ook de mensen die werken bij internationale organisaties als de OPCW.”

MH17

Koopmans ziet in de relatie tussen Rusland en Nederland nog steeds kansen. “De relatie was al zeer slecht, na de annexatie van de Krim, de destabilisering van Oost-Oekraïne en het neerhalen van de MH17. Toch moeten we altijd blijven praten. De kanalen moeten openblijven.”

Of de verslechterde relatie ook gevolgen heeft voor het onderzoek naar de MH17, is onduidelijk. Nederland heeft nu ook al weinig medewerking van Rusland. “Ik heb niet de indruk dat we daar geheel van afhankelijk zijn”, zegt Koopmans.

De affaire betekent ook een nieuwe fase in de discussie over nepnieuws, vindt het VVD-Kamerlid. “Het ingrijpen van de Nederlandse veiligheidsdienst MIVD moet een signaal zijn voor al die mensen, onder wie ook politici, die in Nederland meegaan met het Russische nepnieuws. Rusland gebruikt nepnieuws om twijfel te zaaien. Het verontrust me dat sommige van die mensen zo stil blijven, deze week.” 

Lees ook:

De Nederlandse openheid over de Russische spionnen zet een nieuwe toon in spionnenland

De vooraanstaande inlichtingenexpert Mark Galeotti, is aangenaam verrast door het Nederlandse optreden in de Russische spionagezaak in Den Haag. "Maar als je serieus bent, moet je ook meer doen."

Zo voorkwam de MIVD de Haagse hack van de Russen

Dankzij een Britse tip hield de Nederlandse inlichtingendienst de Russische spionnen vanaf dag een nauwlettend in de gaten. Lees hier de reconstructie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden