Na de politiek lonkt de volgende carrière

Redactie: Cyntha van Gorp, Cees van der Laan, Teun Lagas, Karen Zandbergen

Het verwerken van een scheiding kost ongeveer de helft van de tijd die de relatie zelf heeft geduurd. Die stelregel zou voor een pijnlijke politieke scheiding ook wel eens op kunnen gaan. Zeker als maanden na het uiteengaan de inmiddels ingedroogde, vuile was nog eens uit het raam wordt gehangen.

De scheiding tussen Jan Peter Balkenende en Wouter Bos zal nog niet verwerkt zijn. Al was het maar omdat er nog de nodige malheur uit het vechthuwelijk sijpelt. Via WikiLeaks is al de nodige, maar vast nog niet alle was naar buiten gekomen.

Gelukkig is er vaak ook na de politiek nog een lonkend perspectief. Voor Wouter Bos was het KPMG waar hij in oktober als partner werd binnengehaald. De bestuursvoorzitter van het grote accountancybureau voelde bij de eerste ontmoeting de ’juiste chemie’ tussen hem en Bos. Heel belangrijk, goede chemie, had de voormalig PvdA-leider inmiddels geleerd.

Ook voor Jan Peter Balkenende lag de wereld open na de verkiezingsnederlaag. Internationaal bekend, geroemd door Amerikaanse diplomaten – alweer via WikiLeaks uitgelekt –- om zijn kundigheid en politieke manoeuvreerbaarheid. Waar zoekt die internationale held zijn geluk? Juist. Eveneens als partner bij een groot accountancybureau. Precies een half jaar na Bos begint hij de grote concurrent: Ernst & Young. De heren kunnen dan wel niet zo goed met elkaar, zonder elkaar gaat blijkbaar ook niet.

Het kan ook zo zijn dat zij hiermee een interessante baan hebben gevonden waar ze hun kennis en ervaring in kwijt kunnen en meer verdienen dan ze anders aan wachtgeld zouden krijgen. Toch zullen weinigen een partnerschap bij Ernst & Young hebben ingevuld bij de weddenschappen over de volgende baan van JP. Hij werd eerder gezien in een Europese functie of iets anders bestuurlijks. Zoals Bos werd genoemd als president-directeur van de Nederlandsche Bank.

Moeten we uit de keus voor hard core bedrijfsleven afleiden dat de Joop den Uyls zijn uitgestorven? ’Ome Joop’ die ook na zijn premierschap in de jaren zeventig nog een ministerspost vervulde om uiteindelijk als Kamerlid in het harnas te sterven? Net als bij generatiegenoten vadertje Drees, Jo Cals en Piet de Jong volgde er na het premierschap geen internationale carrière. Gewoon door in Kamer of als minister.

Zo ging het nog een paar decennia eerder ook met de eerste katholieke voorzitter van de ministerraad, Charles Ruijs de Beerenbrouck. Als voorzitter van de Kamer ging hij het graf in. Bij de ter aarde bestelling vier dagen later was er dan ook zoveel belangstelling, dat de NS een extra trein inzette.

Er zijn natuurlijk nog steeds wel politici te vinden die het publieke domein eeuwig trouw blijven. Wat te denken van ’als men mij roept voor het publieke ambt dan moet ik wel een goede reden hebben om nee te zeggen’ – Piet Hein Donner. Of iemand als – ook CDA’er – Ank Bijleveld? Zij hopt van raadslid naar Kamerlid naar burgemeester naar staatssecretaris naar Commissaris der Koningin. Ze maakt het niet allemaal af, maar blijft de publieke zaak wel trouw.

Dat oud-premiers de wijde wereld intrekken heeft nog niet zo’n lange traditie. Eigenlijk was het pas Dries van Agt die in 1977 van zijn internationale relaties wist te profiteren. De katholiek had connecties genoeg om eerst een ambassadeurschap in Tokio en toen nog één in Washington te bemachtigen. Allebei voor de Europese Gemeenschap.

Wat hij kan, kan ik ook, moet Ruud Lubbers gedacht hebben. Zijn record van twaalf jaar premierschap met de scherven van de Koude Oorlog in de achterzak zou de Christen-democraat in Europa het nodige aanzien moeten geven. Uiteindelijk belandde hij bij de VN, maar het door hem begeerde voorzitterschap van de Europese Commissie werd hem niet gegund. Overigens net zo min het secretariaat-generaal van de NAVO.

Kennen we niet nog een CDA-premier met een lange staat van dienst en goede internationale contacten die misgreep op een voorzitterschap in Europa? Gelukkig heeft hij nu een mooie baan bij Ernst & Young. Per april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden