Na de Oude Vier nu ook de Dames Vier

roeien - Voor het eerst zijn vrouwen opgenomen in de studentenrace Varsity. 'Het moet iets worden dat inspireert en motiveert.'

JOS DE GROOT en REDACTIE BINNENLAND

De 'Oude Vier' is al sinds 1878 de enige race in het hoofdprogramma van de jaarlijkse studentenroeiwedstrijd Varsity. Studentenverenigingen vaardigen hun vier beste mannelijke roeiers af voor deze wedstrijd over drie kilometer. Dit jaar zullen er twee grote wedstrijden zijn. Studentenroeibond KNSRB heeft voor het eerst ook de vrouwen opgenomen in het programma, dat afgewerkt wordt op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten.

Veel internationale en soms olympische toproeiers- en roeisters keren speciaal voor de Varsity terug naar de studentenclub waar ze ooit furore maakten. Zo ook Ilse Paulis (23). In 2016 won ze in Rio de Janeiro olympisch goud in de lichte dubbeltwee. Met haar drie collega's van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus wordt ze getipt als favoriet voor de eindoverwinning in de Dames Vier.

"We hebben meer internationale roeiers aan boord dan enig andere ploeg, dus we staan er goed voor. Maar bij Varsity gebeurt van alles. Mensen slaan een 'snoek' of worden gediskwalificeerd, dus we moeten het nog wel even doen."

Naar voorbeeld van de Engelse Boat Race, waarbij de studentenroeiploegen van Oxford en Cambridge het tegen elkaar opnemen in de Theems, was de eerste editie van de Varsity een strijd tussen Njord uit Leiden en het Delftse Laga. Nu doen meer dan twintig verenigingen mee aan de race.

De eerste vrouwenploeg deed pas na een kleine honderd jaar aan de Varsity mee. In een mannenwereld die bol staat van de tradities komt de emancipatie langzaam op gang. "Er wordt met graspollen gesmeten, mensen gooien bier over elkaar heen en studenten slaan aan het brassen. Dat is niet per se wat vrouwen doen", zegt Paulis. "Maar de onderlinge verenigingsstrijd delen we met de mannen. Voor je land mogen roeien is een enorme eer, maar ik voel meer trots voor mijn vereniging."

Eerdere pogingen om een vrouwenwedstrijd te organiseren mislukten omdat de verenigingen niet genoeg boten bij elkaar krijgen. Dit jaar moeten Paulis en consorten het opnemen tegen vijf andere verenigingen. De bond wil de Dames Vier onderdeel van de traditie maken.

Paulis: "De Nederlandse dames staan er internationaal behoorlijk goed voor, dus het is ook wel passend. En het is belangrijk voor de sport. De Dames Vier moet iets worden dat inspireert en motiveert, net als de Oude Vier dat doet."

Wie de Varsity wint, vergaart eeuwige roem. De mannen winnen een gouden blik met daarop de afbeelding van een jutphaas, een anker met een dolfijn erom gewikkeld. Voor de Dames Vier is een gouden hanger ontwikkeld. Traditiegetrouw springen de leden van de winnende vereniging gehuld in enkel een stropdas in het water en zwemmen naar de boot met hun kampioenen.

Paulis: "Bij de vrouwen gaat dat nu nog niet gebeuren, maar ik vind ook niet dat de Dames Vier dat al verdient. Het moet geen kopie worden van de Oude Vier, maar het moet zich gaan vormen en zijn eigen tradities ontwikkelen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden