Na de oprotpremie een huis, na de huurschuld een caravan

Roma Wlasco Nicolich, ’de man van zes ton’, heeft zich opnieuw in een patstelling gewerkt. Dit keer mag hij het van de gemeente zelf oplossen.

Drie meter lang en twee breed is de caravan waarin Wlasco Nicolich, zijn vrouw Elisabeth en hun drie kleinkinderen (van een overleden zoon) sinds maandagavond wonen.

De familie Nicolich is vanwege structurele huurachterstand uit haar huis aan de Brugakker in Zeist-West gezet.

De 55-jarige Roma-zigeuner zelf ontkent dat hij een huurschuld heeft. „Ik moet alleen nog 800 euro aan de deurwaarder betalen. Ze willen me zwart maken’’, zegt Nicolich in een mengeling van Roma, Duits en Nederlands. Zijn zwartgeverfde haar zit in de war; hij heeft zich niet geschoren.

Zijn kleinzoon Simon van tien vertelt dat hij afgelopen nacht ’niet zo goed’ geslapen heeft in de kleine en bedompte caravan op een parkeerplaats in de buurt van het ontruimde huis. „Maar ik wil niet naar een andere school. Ik heb hier veel vriendjes.”

Dat is voor zijn opa ook de reden om in Zeist te blijven, al is het in een caravan. „Ik sta hier niet om indruk te maken. Het gaat om de school van de kinderen.’’

Als lunch eet Simon winegums uit een puntzak Red Band. Zijn zusjes Esmeralda (9) en Brenda (12) pakken een snee brood en gaan snel weer naar buiten. Hun oma ligt ziek op bed, een rozenkrans uit Lourdes om haar hals.

Tussen hoestbuien en diepe zuchten door heeft Elisabeth nog wel de fut om gemeente en woningbouwvereniging voor ’razisti’ (racisten) uit te maken. „Ze wilden ons gewoon uit het huis hebben.’’

Opa Wlasco is naar de politie om te kijken of die nog iets voor het gezin kan doen. Hij keert echter teleurgesteld terug bij de caravan. Anders dan zes jaar geleden lijkt Nicolich nu geheel op zichzelf te zijn aangewezen.

In 2000 kreeg de familie Nicolich 600.000 gulden (266.000 euro) ’oprotpremie’ van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. Daarmee wilde het gemeentebestuur voorkomen dat de Roma-familie op het woonwagenkamp slaags zou raken met een Nederlandse familie die daar al langer woonde.

De destijds nogal geruchtmakende kwestie blijft Wlasco Nicolich achtervolgen. Zuchtend legt hij nog maar eens uit wat er met die zes ton is gebeurd. Het geld is verdeeld over zes gezinnen, dus Wlasco kreeg 100.000 gulden.

,,Daarvan heb ik een auto en een caravan gekocht en twee jaar rondgetrokken.’’

De rest van de premie, zo’n 40.000 gulden, heeft hij aan Driebergen terugbetaald. De huurwoning in Zeist, waar Nicolich in 2001 ging wonen, betaalde hij van een bijstandsuitkering, omdat hij naar eigen zeggen geen geld meer had.

Met de huur betalen ging het wel eens mis, erkent Nicolich. „Dan had ik niet genoeg geld voor de huur en eten, en dan koos ik voor het eten.’’ Dat krijgt hij nu aangereikt van sympathiserende buren, bij wie de familie ook mag douchen en naar het toilet gaan.

Buurtbewoners kijken nieuwsgierig naar de caravan, maar onthouden zich van commentaar. „Ik bemoei me er niet mee’’, zegt een oudere man schichtig en fietst snel weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden