Na de mis kwam de paus bijna ongemerkt de basiliek ingelopen

naar rome | Tijdens de 'Nederlandse Dag' in de Sint-Pieter keek kardinaal Eijk tevreden terug op het Heilig Jaar.

STIJN FENS

Het had alle trekken van een reünie. Gisteren bevolkten ruim tweeduizend Nederlandse katholieken de banken van de Sint-Pieter om ver van huis samen met de bisschoppen hun geloof te vieren. Een Nederlandse Dag in Rome. Aanleiding was het Buitengewoon Heilig Jaar van de Barmhartigheid dat de paus zondag officieel zal afsluiten. Een Heilig Jaar is een bijzondere periode waarin boete, bezinning en naastenliefde centraal staan. Normaal vindt het één keer in de 25 jaar plaats, tenzij een paus besluit dat het tijd is voor een buitengewone versie zoals nu.

Een pelgrimage op de valreep dus. Tijdens de mis in de Sint-Pieter keek kardinaal Wim Eijk in zijn preek tevreden terug op wat er in dat Heilig Jaar in de Nederlandse rooms-katholieke kerk allemaal tot stand is gebracht. Hij stelde onder meer vast dat het sacrament van de biecht is herontdekt en er veel werken van barmhartigheid zijn verricht.

Het hoogtepunt van de dag - en waarschijnlijk van de hele bedevaart - moest toen nog komen. Na afloop van de mis kwam paus Franciscus bijna ongemerkt de basiliek ingelopen. Als eerste begroette hij de inmiddels 84-jarige kardinaal Ad Simonis die ook aanwezig was. Daarna vroeg Franciscus de Nederlandse pelgrims "hun harten te openen en zich te laten kneden door de barmhartigheid van God."

undefined

'Bevrijdende biecht'

Hilde van Meurs (76)

"We zijn met z'n allen in processie naar de Sint-Pieter gelopen. Dat was echt indrukwekkend, al die Nederlandse katholieken bij elkaar. Het katholiek geloof leeft blijkbaar toch nog. Achter ons liep een groep jonge mensen. Het waren dus niet alleen maar grijze hoofden.

In het Heilig Jaar van de Barmhartigheid heb ik vooral veel onderlinge saamhorigheid beleefd. Het doet ertoe dat je op elkaar let en dat je er voor elkaar bent.

In mijn geloofsgemeenschap wordt er eigenlijk niet meer gebiecht, maar zelf voel ik die behoefte wel. Ook hier in Rome. Ik kwam een aardige biechtvader tegen. De biecht was een bevrijdende ervaring: de tranen liepen over mijn wangen. Het probleem waarmee ik worstelde, was ik kwijt. Sindsdien zweef ik bijna door de stad.

Geweldig dat de paus te tijd had genomen om ons toe te spreken. Ik was zo overdonderd dat ik alleen maar heb meegekregen dat hij ons vroeg voor hem te bidden. Dat ga ik natuurlijk doen. "

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden