Na de Kerst spoorzoeken in de natuur

Na alle sneden kerststol, stukken wild en glazen wijn, lokt volgende week weer de natuur. Gidsen van natuurvereniging IVN nemen maandag, Tweede Kerstdag, een groep mee op een zogeheten 'uitbuiktocht' in de Gendtse polder in Gendt (Gld). Ze beloven een hoop ganzen (brand-, kol- en grauwe -). Er is ook kans op ree, vos, marter en bever - of in ieder geval op de sporen van deze zoogdieren. De wandelaars moeten zelf zorgen voor waterdichte schoenen en warme kleren. Ook een verrekijker is handig.

De tocht begint om 14 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Startpunt is Ruimzicht aan de afrit Waaldijk-Markt in Gendt. Na afloop is er warme koffie of chocolademelk in café De Klok. Zie ook www.ivnrijnwaal.nl

Takkenbulten
Beversporen zijn ook te vinden in het Harderbos, bij Biddinghuizen. Een boswachter van Natuurmonumenten neemt kinderen en volwassenen volgende week woensdag mee langs afgeknaagde stammetjes en grote takkenbulten. Als de deelnemers heel stil zijn horen ze misschien het geluid van een beverstaart op het water.

De boswachter leert meteen hoe je pootafdrukken, haren of veertjes van andere dieren kunt herkennen. Zo laten uilen braakballen achter, maken vossen puntig gedraaide drollen en is er vaak een veegplek te vinden waar een ree is langsgeweest.

De speurtocht duurt ongeveer twee uur en start om 14.00 uur bij de parkeerplaats van de Flevostrandcamping, Strandweg 1, in Biddinghuizen. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda en telefonisch bij de ledenservice van Natuurmonumenten: 035-655 99 11 . Leden van Natuurmonumenten betalen 3 euro, niet-leden 5 euro.

Aangevreten denneappels
Kleine speurders kunnen woensdag 28 december ook terecht in het Waterloopbos bij Marknesse. De dieren die in het bos leven - reeën, mollen, vos, en eekhoorn - zijn lastig te vinden, maar de boswachter kan wel wijzen op aangevreten denneappels, een drolletje op een boomstronk of een slaapplek onder een boom. De speurtocht is voor kinderen ouder dan zes en duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: 5 euro (voor leden van Natuurmonumenten 3 euro). Opgeven kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda of bij bezoekerscentrum De Wieden 0527-24 66 44. Voor de wandeling met de boswachter moet je je aanmelden, maar in en rond het informatiecentrum (Voorsterweg 36) zijn in de kerstvakantie veel andere dingen te doen. Er zijn gratis opdrachtenkaarten en speurroutes die ouders en kinderen samen kunnen doen. Op Eerste Kerstdag, en op 31 december en 1 januari is het centrum gesloten.

Kleine beestjes
In Limburg, bij natuurgebied De Grote Peel, valt de komende schoolvakantie van alles te leren over insecten en ongewervelden. Het gaat om de kleinste beestjes, maar samen vormen ze de grootste diergroep die er is. In bezoekerscentrum Mijl op Zeven in Ospel staat een houten tafel met daarin verwerkt een touchscreen, microscoop, computer en een harsblok met ingegoten beestjes. Kinderen spelen een spel via het scherm, waarbij ze met de ingebouwde microscoop de insecten kunnen bekijken. De tafel is speciaal ontworpen voor het project Kleine Kanjers van IVN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, natuurmuseum Naturalis en dierentuin Artis. De groene organisaties werken samen om te laten zien hoe nuttig insecten en ongewervelden zijn. Met hun geknaag dragen ze bij aan de kringlopen, ze helpen plagen beheersen en ze bestuiven gewassen.

Vanaf januari zijn de 'Kleine kanjers' ook te zien op vijf andere locaties (De Wieden, Dwingelderveld, Veluwezoom, Drents-Friese Wold en Veluwe Noord). Ospel heeft de primeur in de kerstvakantie. Het centrum is elke dag open behalve op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden