Na de homotherapie nu graag andere malle uitwassen aanpakken

'Gaat u mee op bedevaart naar Lourdes?', aldus de site van zorgverzekeraar VGZ. 'Met deze bedevaart hebt u even een heilzame onderbreking, even weg van het ziekenhuis of andere zorg. Zo kunt u nieuwe energie, nieuwe moed en nieuwe kracht opdoen.' De verzekeraar, begrijp ik, betaalt er graag aan mee.

Er is dezer dagen nogal wat ophef over de therapie van de Amsterdamse organisatie Different, die homo's zou willen afhelpen van hun geaardheid. Vooral het feit dat zorgverzekeraars de behandeling vergoeden vanuit het basispakket viel verkeerd. Pikant: die zitten zelf in de maag met de homotherapie. Machteloos wijzen zij naar hun 'wettelijke verplichting' waardoor ze nu eenmaal niet anders kunnen.

Politici buitelden na het bericht over elkaar heen in verontwaardiging - VVD-minister Edith Schippers voorop. 'Bizar' noemde ze het. Een therapie die homoseksualiteit beschouwt als een te genezen ziekte, vindt een Kamermeerderheid, hoort niet thuis in het basispakket. Alleen de christelijke partijen sputterden tegen: het CDA wil de zaak eerst grondig onderzoeken, de ChristenUnie wenst niet te treden in de 'keuzevrijheid van de patiënt' (sic), en de mannenbroeders van de SGP vinden dat homo's die de therapie wensen 'onze steun' verdienen.

Different liet een persverklaring uitgaan, waarin ze meedeelt dat het bewuste artikel 'een onjuiste en onvolledige voorstelling van zaken' geeft. De organisatie zegt dat ze louter bijstand biedt aan christelijke homo's die worstelen met hun identiteit - dus waar hebben we het over? De verklaringen van ex-cliënten vertellen evenwel een ander verhaal: er zou wel degelijk sprake zijn ('Ze gaan net zover tot je geen gevoel meer hebt') van pogingen tot genezing. En ook de directeur van de club doet in zijn columns op opiniewebsite habakuk.nu niet anders dan homo's bejubelen die ervoor kiezen om celibatair te leven. "Laten we hopen, nee bidden, dat ze volhouden."

Hoe de kwestie afloopt, geen idee. Maar nu de vergoedingen voor schimmige behandelingen toch in het zonnetje staan, kunnen we ons misschien óók eens druk maken om andere malle uitwassen in het verzekeringswezen.

Neem bovengenoemde firma die bedevaarten naar Lourdes van harte aanbeveelt én grotendeels betaalt. Of, nog veel gebruikelijker: de talloze zorgverzekeraars die alternatieve geneeswijzen vergoeden - door de aanhang zelve liever 'complementaire behandelvormen' genoemd. Inderdaad, dat doen zij niet vanuit het basispakket. Alleen wie een aanvullende premie betaalt, krijgt vergoeding. Maar in de praktijk is er bij veruit de meeste verzekeraars sprake van 'koppelverkoop'. Ook als de klant griezelt van kruidenvrouwtjes, wichelaars en andere dwaallichten zitten ze standaard in zijn aanvullend pakket. En betaalt hij er zo nietsvermoedend aan mee.

De enigen die zich daar al jaren onvermoeibaar over opwinden zijn de leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Daarin vinden zij trouwens de huidige minister geheel aan hun zijde, las ik op hun website. Ook zij is over de koppelverkoop 'uitgesproken negatief', maar kan naar eigen zeggen niets doen. Machteloos wijst Schippers naar de zorgverzekeraars die nu eenmaal baas zijn over eigen aanvullend pakket.

En zo kunnen we nog héél lang naar elkaar blijven wijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden