Na de finish komt de brede lach

Zware terreinomstandigheden maakten de cross in de military in Boekelo dit jaar extra moeilijk. Na zes kilometer met veertig sprongen over 25 hindernissen was het afwachten wie er binnenkwam, en in welke conditie.

boekelo – De hevige regenbuien die vrijdagnacht het Twentse land teisterden, gaven de crosscountry op de veertigste military van Boekelo een extra last: ondanks de zware bodem toch op tijd binnenkomen. „Dat lukt de meesten niet”, vertelt veterinair Wim Stolwijk op de finishplaats. „Zo’n twintig procent finisht helemaal niet. Dat is uitzonderlijk, dat gebeurt nooit.”

Hij kan het weten want al voor de 38ste keer is de 71-jarige dierenarts bij de military actief. Samen met twee collega’s heeft hij zijn taak aan de finish. „Wij vormen het eindstation. Aan de hand van de hartslag controleren wij de conditie van de binnenkomende paarden.”

Dat gebeurt nadat de paarden even tot zichzelf zijn gekomen. „Eerst mag het zadel eraf. Daarna wordt het paard dertig seconden met ijswater gekoeld. Dan moet hij even rondlopen voor de doorbloeding, dan weer koelen, dan weer lopen. Na een minuut of wat meten wij de hartslag. Is die te hoog, dan komt het paard na vijf minuten terug.”

Zijn collega Gertjan ter Heijden meldt hem de hartslag van een net gearriveerde merrie: „Een pols van 88.” Bij de meeste paarden is er geen probleem. Ter Heijden: „Ik heb er één gehad van 140. Maar dat zakt snel, hoor. Een hartslag van 100-110 is goed.”

Het is druk aan de finish. Grooms lopen af en aan, sponzen bezwete paardenlijven af, draaien schroeven uit hoefijzers, lopen rondjes met het paard aan de lijn. Soms staan er vijf paarden tegelijk af te koelen. De grooms haasten zich met hun kruiwagens vanaf de start om na zo’n tien minuten ‘hun’ ruiter met paard op te vangen. In de kruiwagens staan de emmers voor de koeling, flesjes water voor de ruiter en liggen dekens voor het paard. Zadel, tuig en stijgbeugels worden afgenomen.

De berijders worden opgevangen door Frans van Mechelen, voorzien van een microfoon die hij de ruiters voor houdt voor een eerste reactie.

„Thuiskomen is het belangrijkste voor mij”, jubelt de Nederlandse Merel Blom. „Twee jaar geleden ben ik hier in het water gevallen. Vandaag had ik twee weigeringen. Dat waren fouten van mij. Ik heb mezelf zitten uitschelden en tegelijk mijn paard Umberto aangemoedigd. Maar ik heb het gehaald. Daar gaat het om.”

Van Mechelen concludeert: „Iedereen die hier arriveert, komt met een brede lach binnen.”

Ook bondscoach Martin Lips meldt zich aan de finish. Hij is verantwoordelijk voor het Nederlandse landenteam in de Nations Cup. „Het gaat niet erg goed”, zegt hij somber. „Vannacht heeft het zo erg geregend, dat de bodem tegenvalt. Dat is vooral in het nadeel van degenen die achterin zitten.” De ploeg zal als achtste eindigen.

Over het parcours – voor het elfde jaar gebouwd door de Engelse Sue Benson, die ook het parcours voor de Olympische Spelen van 2012 zal ontwerpen – is Lips vol lof. „Ondanks de omstandigheden is het een mooie competitie. De route is omgegooid; de waterpartij zit nu voorin. Dat is meteen de scherprechter die het kaf van het koren scheidt.”

Bij de finish besluit Kassia de Ranvil, het paard van de Française Véronique Real, obstinaat te worden. Het dier kan met moeite in bedwang gehouden worden en sleept zijn groom bijna mee. Een stukje verder meldt zich onverwacht de negenjarige Tess met betraand gelaat; ze is haar ouders kwijt. Het vermag de aandacht van de wachtende grooms, die voor het monitortje staan te kijken naar de prestaties van hun ruiters in het terrein, niet te verstoren.

Veterinair Stolwijk komt tevreden melden dat alles naar wens gaat: ,,De conditie van de paarden is goed. Het is duidelijk dat ze het naar hun zin hebben. Mochten we een wondje vaststellen, dan geven we dat door aan de stal. Morgenochtend voor de springwedstrijd begint, worden alle paarden nog eens gekeurd.’’

Ook Emiel Welling, de veterinair van de nationale eventingploeg, preludeert op de keuring van zondagmorgen: „Ik ga straks even in de stal kijken om te controleren of onze paarden normaal vierkant (regelmatig, red) lopen. De conditie is meestal wel goed, maar zo’n cross is een extra belasting voor de benen geweest en dat moet goed bekeken worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden