'Na de eerste epo-spuit kreeg ik het gevoel dat ik erbij hoorde'

Epo injecteren doe je zo, volgens Erik Dijkstra, bekend als Jakhals van 'De Wereld Draait Door': "Je ontbloot je buik, knijpt in een vetplooi en zet de spuit erin. De naald even laten zitten en dan in een vloeiende beweging lostrekken. Je ziet een bultje op de huid. Langzaam zakt de epo weg in je lichaam."

De camera van het Vara-sportmagazine 'Bureau Sport' was erbij toen Dijkstra zijn eerste dosis nam. Zodra hij de naald verwijdert loopt een dun straaltje bloed naar zijn broekrand. "Dat kwam doordat ik te aarzelend was. De tweede keer ging het minder rommelig." De derde naald ligt nog thuis in de koelkast.

In 'Bureau Sport' verhelderen Dijkstra en collega Frank Evenblij tal van uiteenlopende kwesties, maar dit epo-onderzoek is het meest ingrijpend. Geen experiment uit sensatie, zegt Dijkstra, maar uit mateloze nieuwsgierigheid. "In de nieuwsstroom sinds de val van Lance Armstrong is dit wondermiddel onzichtbaar gebleven. Er zijn maar weinig wielrenners die over doping durven praten. Nog minder durven te vertellen dat ze er misschien wel aan dood konden gaan. Ik ben geen profwielrenner maar probeer dichtbij de dopingervaring te komen. Wat is epo, hoe kom je eraan, en werkt het? Die vragen willen wij beantwoorden."

Nierpatiënten die epo als medicijn gebruiken, kunnen te maken krijgen met trombose, hoge bloeddruk, een herseninfarct of hersenbloeding. Hoogleraar klinische farmacologie Adam Cohen noemde het in deze krant laatst amoreel om gezonde topsporters een risicovol medicijn toe te dienen. Hoe zit dat met journalisten? Dijkstra: "Ik heb niet de illusie dat ik bijwerkingen krijg van drie spuitjes. Bovendien ben ik onder begeleiding van een gespecialiseerde dokter." Dat is huisarts en wielersportliefhebber Nikkels uit Breda, die er volgens Dijkstra van overtuigd is dat renners nog volop epo gebruiken.

Dijkstra is geboeid door de psychologie achter het prestatiebevorderende middel. "Wielrenners die ooit epo zijn gaan gebruiken, wisten ook dat zij hun gezondheid, het grootste goed, in de waagschaal legden. Dat zegt iets over hoe fanatiek ze zijn."

Verrast was hij over de gevoelens die zijn eerste spuit opriep, op het moment zelf noemde hij het een ontmaagding. "Het is spannend om iets te nemen waarvan je weet dat het niet gezond is. Natuurlijk was ik een beetje bang. Maar het was ook alsof ik er opeens bijhoorde."

Het gevoel bij de happy few te horen, bestaat volgens Dijkstra ook in de wielerwereld. "Het is niet zo dat het hele peloton gedrogeerd rondrijdt, alleen talentvolle wielrenners krijgen doping. Ploegleiders en teams bekijken jonge coureurs en als er één progressie maakt, benaderen ze die. Zo'n talent weet dat het eigenlijk niet mag, en vindt het griezelig. Maar het aanbod is ook te gek. Het betekent ook: jij bent een kampioen, je kunt een grote worden. Zeg maar eens nee als je wordt uitverkoren."

Voordat Dijkstra een gebruiker werd, is zijn trapvermogen getest in een wielerlaboratorium. Na een tweede test moet blijken of hij een sterkere fietser is geworden. Ook is hij benieuwd of hij bij een dopingtest door de mand valt.

Dijkstra is een wielerromanticus. Als hij zelf op de racefiets stapt, draagt hij een klassieke Bernard Hinault-trui, en voor 'Bureau Sport' gaat hij op zoek naar de fiets die voormalig wereldkampioen Harm Ottenbros in 1976 uit frustratie in de Oosterschelde gooide.

"Ik vind dat de wielersport, die mij na aan het hart ligt, te hard wordt veroordeeld. Als Bradley Wiggins de Tour wint, is hij meteen verdacht. Hoe tennissers of voetballers een seizoen lang geweldig kunnen spelen, vraagt niemand. Dat is oneerlijk."

De afgelopen twee zomers heeft hij voor RTL7 de Tour de France verslagen. Dijkstra heeft 'een liberale opvatting' over doping. "Het is gezonder om met kleine hoeveelheden doping je bloedwaarden aan te vullen, dan na drie weken bloed te pissen omdat je lichaam zo in de war is."

Niet alleen de wielersport maar ook de wielerjournalistiek lag onder vuur door Armstrongs bedrog. "Die kritiek is te makkelijk. Mart Smeets heeft die spuiten toch niet gezet? De zwijgcultuur is in Amerika gebroken doordat wielrenners werden ondervraagd met een pistool op tafel. Dat maakt iets meer indruk dan de microfoon van een journalist."

'Bureau Sport' is vanaf vandaag dagelijks te zien, om 19.30 uur bij de Vara op Nederland 3.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden