Na de bodem daalt nu ook het vertrouwen

Groningen is het gedraal van de Nam bij afhandeling schade beu

Steeds meer Groningers kijken argwanend naar de dialoogtafel, die het vertrouwen in de gaswinning had moeten herstellen. Veel gepraat, maar weinig resultaat, luidt de klacht. En de Nam, die eind vorig jaar beloofde om schade ruimhartig te vergoeden, maakt weinig haast. Tientallen zwaar beschadigde panden staan nog in de stutten.

De dialoogtafel, die vandaag bijeen komt in Bedum, moet fungeren als aanjager bij de verdeling van 1,2 miljard euro. Die pot met geld is bedoeld voor het herstel van schade, maar ook voor compensatie, bijvoorbeeld door een verbetering van het water- en wegennet.

"Het overleg vergt tijd en dat maakt de mensen cynisch", zegt Peter Breukink, als voorzitter van de Stichting Oude Groninger Kerken een van de gesprekspartners. "Maar wij kunnen geen besluiten nemen. Als we het ergens over eens zijn, moeten de gemeenten of de Nam ermee aan de slag, maar die volgen hun eigen procedures en dan duurt het vaak nog maanden."

Breukink wil graag aan de slag met vier pilots om een kerk, een oude boerderij, een molen en een verlaten buurtschap op te knappen. Drie stichtingen stuurden daarover deze week een brandbrief. Ïedereen is het erover eens, het kost relatief weinig en dan maak je tenminste zichtbaar dat er wat gebeurt."

Toch gebeurt er wel iets, zegt Lambert de Bont van de Groninger Bodem Beweging. "Ik zit in de werkgroep die zich buigt over een nieuw schadeprotocol. We doen een tevredenheidsenquête naar de schadeafhandeling, en de Vereniging Eigen Huis schrijft een notitie over haar bevindingen. Eind november leggen we onze verbetervoorstellen voor aan de dialoogtafel. En dan is het aan de Nam."

Maar die laat zich de wet niet voorschrijven, zegt De Bont. "Ze hebben daar geen traditie in het serieus nemen van adviezen van buiten, dat zit niet in de bedrijfscultuur."

"De directeur heeft diverse malen duidelijk gemaakt dat de Nam dat zelf bepaalt. En de minister gaat daarin mee. Het belang van economische zaken om gas te winnen is heel groot, daarvoor moet alles wijken."

Volgende week installeert de Nam een nieuw projectservicebureau voor het afhandelen van de schade. Daarover zijn veel klachten. Hoe complexer de schade, hoe zuiniger de experts zijn in het vaststellen daarvan en hoe minder toeschietelijk de Nam in het vaststellen van een vergoeding.

De dialoogtafel had liever een onafhankelijke organisatie in het leven geroepen om de schade af te handelen. "Maar de Nam kan en mag het niet helemaal uit handen geven, omdat hij als veroorzaker van de schade verantwoordelijk is voor het herstel", zegt Leendert Klaassen.

Klaassen is door minister Kamp aangesteld als Onafhankelijk Raadsman. In zijn tweede rapport, dat vorige maand verscheen, signaleerde hij een intensivering van de klachten.

Klaassen raadt de Nam aan anders om te gaan met de complexere gevallen. Gedupeerden wachten nu vaak lang, omdat de Nam eerst de makkelijke klachten afhandelt. "De impact op de mensen is heel groot. De aantasting van hun gevoel van veiligeid en welbevinden gaat vaak ver boven de geleden schade uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden