Na de aardbeving

Nepal heet de toerist weer heel graag welkom

In een poging het toerisme aan te zwengelen opende Nepal gisteren na de hevige aardbevingen in april haar tempels en andere trekpleisters, zoals een complex in Bhaktapur (foto boven: de openingsceremonie), weer voor publiek. Maar of dat veilig is?

Werelderfgoedorganisatie Unesco is bezorgd over de vroege heropening, omdat veel gebouwen volgens de organisatie 'nog steeds in precaire toestand' verkeren. "Er is nog steeds instortingsgevaar", zegt Christian Manhart, directeur van Unesco Nepal, tegen persbureau AFP. "Op het Durbar Plein in Kathmandu, waar al weer toeristen op af komen, dreigt een hele gevel in te storten. Daar kunnen mensen niet direct onder lopen."

Het weerhield de minister van toerisme, Kripasur Sherpa, er niet van om gisteren toch zes van de zeven gebieden die als werelderfgoed zijn aangemerkt weer open te stellen. "We dringen er bij mensen op aan om naar Nepal op vakantie te gaan om zo te helpen het land weer op te bouwen." Volgens Bhesh Narayan Dahal van het Nepalese ministerie voor archeologie zijn er genoeg maatregelen getroffen om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Zo komen er rondleidingen en speciale routes om zo min mogelijk schade toe te brengen aan de gebouwen. Op sommige plekken krijgen bezoekers helmen uitgereikt.

Jaarlijks bezoeken zo'n 800.000 buitenlanders Nepal, maar de meeste toeristen zijn het land na de aardbeving ontvlucht. Bovendien is het regenseizoen inmiddels begonnen.

Nepal is door de aardbeving in het culturele en religieuze hart getroffen, zeggen kenners van het land. Het Durbarplein (foto) in Kathmandu is er nog altijd slecht aan toe. De hoofdtempel van Bhaktapur, een grote stad in het midden van Nepal, verloor zijn dak door de aardbeving. Een andere tempel aan het plein, de 16de-eeuwse Vatsala Durga-tempel die beroemd is vanwege zijn muren van zandsteen en gouden pagodes, werd volledig verwoest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden