Na de aanklacht van de VS tegen Huawei is een handelsakkoord ver weg

Journalisten buiten de rechtbank in Vancouver, waar Meng Wanzhou wordt vastgehouden.Beeld AFP

Net nu de Chinezen en Amerikanen weer om de tafel gaan om een einde aan de voortdurende handelsoorlog te bespreken, zetten de VS de besprekingen op scherp. 

Nee hoor, de onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten over de voortdurende handelsoorlog tussen beide landen zullen absoluut niet lijden onder de Amerikaanse aanklacht tegen telecomconcern Huawei. Volgens de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin gaat het om ‘twee verschillende trajecten’, die niets met elkaar van doen hebben.

Mnuchin probeerde de sfeer erin te houden, nu de besprekingen tussen China en de VS in een cruciale fase terechtkomen. Maar het is de vraag of de Chinezen net zo ontspannen reageren op de aanklacht die de VS maandagavond laat bekendmaakten. Die was namelijk veel zwaarder dan verwacht: de VS verdenken Huawei van het omzeilen van sancties tegen Iran en het stelen van technologie.

De aanklacht had eigenlijk op geen slechter moment kunnen komen, nu China en de VS woensdag de draad weer oppakken van de handelsbesprekingen die een einde moeten maken aan de handelsoorlog tussen beide grootmachten. Daarvoor zijn hoge functionarissen uit China naar de VS overgekomen. Van hooggespannen verwachtingen was al geen sprake – ‘we verwachten geen grote uitkomsten’, liet de Chinees-Amerikaanse Kamer van Koophandel vorige week al weten – maar na het bekendmaken van de aanklacht houdt niemand nog rekening met een definitief einde aan de handelsoorlog deze week.

Wapenstilstand

Op 1 december spraken beide landen een ‘wapenstilstand’ af, waarbij geen nieuwe tarieven op importen opgelegd zouden worden. Maar, zo dreigde de Amerikaanse president Trump eerder, als er vóór 1 maart geen overeenstemming is bereikt om de handel ‘eerlijker’ te maken, zal de VS de tarieven van 200 miljard dollar aan Chinese import verhogen van de huidige 10 naar 25 procent.

Naast de timing valt ook de inhoud van de aanklacht tegen Huawei op. Zoals eerder verwacht, is die gericht tegen het omzeilen van Amerikaanse sancties tegen Iran door het Chinese bedrijf. Huawei, en financieel directeur Meng Wanzhou, zouden hebben gelogen over hun belangen in Iran, waardoor Amerikaanse banken betalingen aan het land lieten doorgaan. De VS hebben om uitlevering gevraagd van Meng Wanzhou, die op 1 december is aangehouden in Canada en daar nog altijd voor een Canadese rechter moet verschijnen.

Technologie gestolen

Maar de aanklacht tegen Huawei gaat verder. Het concern zou technologie hebben gestolen van concurrent T-Mobile, namelijk een robotsysteem voor het testen van mobiele telefoons. Uit de aanklacht blijkt dat het volgens de Amerikanen mogelijk niet bij die ene zaak is gebleven. Amerikaanse medewerkers van Huawei zouden bonussen zijn beloofd om geheime technologie van andere bedrijven in handen te krijgen.

Daarmee raakt de aanklacht direct aan een van de pijnpunten in de handelsoorlog tussen China en de VS. De Amerikanen vinden dat Chinese bedrijven technologie en intellectueel eigendom stelen van hun Amerikaanse concurrenten, om die vervolgens met subsidie van de staat in de markt te zetten. Oneerlijke handelspraktijken, roept president Trump daar al langer over. Maar de aanklacht tegen Huawei maakt het ineens erg specifiek. Voor Amerikaanse bedrijven die in China willen opereren geldt al langer dat zij hun technologie met Chinese partners moeten delen. In dit geval zou het om regelrechte diefstal gaan, nota bene in de VS zelf.

Huawei zelf ontkent alle aanklachten en zegt ervan overtuigd te zijn dat Amerikaanse rechters tot eenzelfde conclusie zullen komen. Maar de vooruitzichten voor het bedrijf zijn hoe dan ook niet rooskleurig. Veel westerse landen hebben al gezegd geen gebruik te willen maken van de apparatuur bij het opzetten van nieuwe 5G-netwerken, waarvoor Huawei wereldwijd de grootste leverancier is, of twijfelen daar openlijk over. De Amerikaanse aanklacht, gegrond of niet, zal de twijfel over Huawei zeker niet doen afnemen.

Lees ook:

Ook Nederland twijfelt: mag het Chinese Huawei hier een 5G-netwerk aanleggen?

Nederland moet dit jaar beslissen of het net als bondgenoten de Chinese telecomgigant Huawei weert bij de aanleg van een 5G-netwerk. Er zijn zorgen dat het bedrijf via de achterdeur kan spioneren.

Is Huawei onbetrouwbaar, of een speelbal geworden in de handelsoorlog?

Leveranties van goederen aan Iran lijkt de reden te zijn achter de arrestatie van Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei.

China hekelt ‘politieke vervolging’ Huawei

De Amerikaanse aanklacht tegen technologiebedrijf Huawei zet kwaad bloed in China. De VS zouden hiermee politiek bedrijven. Hebben de Chinezen een punt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden