Na daden geen woorden van Badr Hari

Badr Hari in de weer met zijn stropdas tijdens een lunch met zijn advocaten Bénédicte Ficq (m) en Marnix van der Werf. Beeld anp
Badr Hari in de weer met zijn stropdas tijdens een lunch met zijn advocaten Bénédicte Ficq (m) en Marnix van der Werf.Beeld anp

Verdachte Badr Hari (28) en zijn mishandelde slachtoffers hebben met elkaar gemeen dat ze niet willen praten. De slachtoffers omdat ze bang zijn voor de kickbokser, de verdachte omdat elk woord verkeerd wordt uitgelegd.

Dat bleek gisteren tijdens de eerste dag van het proces tegen de Marokkaanse Amsterdammer met op de rol acht geweldsdelicten en een verkeersovertreding waarbij een vrouw ernstig gewond raakte. Badr Hari beroept zich op zijn zwijgrecht, zo kondigde zijn verdediger aan en zijn cliënt wilde dat nog wel toelichten: "Elk ding dat ik zeg wordt verdraaid, er wordt zelfs verzonnen. Geen porie in mijn lichaam is meer privé en ik wil geen voeding meer geven aan de mensen die me graag zien uitglijden."

Met die woorden zullen de rechters het de komende drie zittingsdagen moeten doen. De proceshouding van Badr Hari komt niet uit de lucht vallen. In het dossier zitten veel tegenstrijdige verklaringen van de kickbokser. Door zich te beroepen op zijn zwijgrecht ontkomt hij aan een wellicht belastende confrontatie voor de rechters.

Geen aangifte
Het is voor het Openbaar Ministerie geen makkelijke zaak. Zelden geven de slachtoffers zo matig thuis. Een voorbeeld: uit tapgesprekken, een bijproduct van een ander onderzoek, bleek dat Badr Hari zijn ex-vriendin Rosa stevig had mishandeld en haar huisraad kort en klein had geslagen. Rosa legde een verklaring af bij de politie, maar deed geen aangifte van mishandeling. Haar moeder wilde niet getuigen en slechts haar oma bevestigde verwondingen te hebben gezien. De stiefbroer van Rosa raakte eveneens zwaar gewond bij een ruzie in café Cooldown. Hij deed wel aangifte.

Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor een portier van club Blinq (klappen in februari 2010) en een man in café Jimmy Woo (mei 2012). De portier deed geen aangifte, terwijl zijn oogkas het hoofd in was geschoten en een oogbal aardig omlaag hing na een, volgens het OM, confrontatie met Badr Hari. Uit tapgesprekken is opgemaakt dat hij en Badr Hari de zaak via een tussenpersoon wensten op te lossen à raison van 5000 euro.

Lekken
De zwaarste aanklacht, poging tot doodslag op zakenman Koen Everink, is gisteren niet behandeld. Dat kan pas als duidelijk is dat het dossier waarover het tv-programma 'Reporter' beschikte, niet is gelekt via een onderdeel van de justitiële keten. Lekken is een strafbaar feit, een schending van het ambtsgeheim, en dat kan in dit geval leiden tot het niet ontvankelijk verklaren van het Openbaar Ministerie.

De rijksrecherche doet momenteel koortsachtig onderzoek naar lekkage van dossiers. Everink, volgens de aanklacht door Badr Hari samen met Ferhat Y. in de nacht van 7 op 8 juli 2012 in elkaar geslagen tijdens het festival Sensation White, is nog dusdanig aangeslagen dat hem een gang naar de rechtszaak is ontraden door zijn psychiater. Hij zou als getuige worden gehoord maar vreest de nabijheid van Badr Hari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden