Na bonussen en miljardenhulp banken is maat nu vol

Een beurshandelaar van Barclay's, een van de schandaalbanken, aan het werk op de beurs.Beeld reuters

"Mijn droevigste week in vijftig jaar in de City" noemt een bankier de schandalen die de publieke walging over de hebzucht en de immorele bankiers tot een nieuw kookpunt hebben gebracht.

Maar terwijl de bankier nog in een staat van ontkenning lijkt te leven, met zijn opmerking dat "waarschijnlijk 300 rotte appels het voor iedereen hebben verpest", voelen publiek en politici zich gesterkt dat na vier jaar ophef over bonussen en miljardenreddingen, de banken ten langen leste grondig zullen worden hervormd. Want eindelijk hebben zij in het schandaal rond het internationale standaardrentetarief Libor het meest overtuigende bewijs voor de bedorven praktijken bij de banken.

"Iedereen deed het", schreef een bankier anoniem in The Daily Telegraph. "Er waren geen tekenen dat het illegaal was."

Politici en toezichthouders buitelen over elkaar heen in scherpe veroordelingen van de 'cynische hebzucht van handelaren', die vervolgd moeten kunnen worden als er strafbare feiten zijn gepleegd. Zij spraken echter eerder zulke straffe taal. De tijd moet uitwijzen of de politici, en vooral de ministers die in Europa hard vechten om the City te beschermen, de motor van de Britse economie terug in het gareel durven te brengen. De schade aan de reputatie van de City als financieel centrum lijkt nu zo groot dat de zelfzuchtige bankiers definitief getemd zullen moeten worden. Vertrouwen is immers essentieel voor bankieren.

"Het is moeilijk te bepalen hoe het vertrouwen kan worden hersteld", schreef commentator Martin Wolf van de Financial Times. Het antwoord is deels het afschermen van de consumentenbank van de zakenbank, een aanbeveling uit het Vickers-rapport dat de regering al had overgenomen. De regering zou ook de andere aanbevelingen moeten overnemen, zegt Wolf, die lid was van de Commissie Vickers.

Anderen vragen zich af of dat zogeheten ringfencen (omheinen) wel ver genoeg gaat. Zolang de 'casino operators' niet volledig gescheiden worden van de consumentenbanken, houd je de problemen, zegt een vooraanstaand handelaar. "Tot nu toe luistert de regering vooral naar de banken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden