Na besnijdenis heeft volwassen man vaak eikeltraining nodig

Volwassen mannen kunnen zich met een gerust hart laten besnijden. Hun seksleven zal er niet onder lijden, beloven Amerikaanse en Afrikaanse artsen in het wetenschappelijke tijdschrift BJU International. Maar het onderzoek waarop zij zich baseren, rammelt aan alle kanten.

De deskundigen vertrokken vanuit het idee dat de besnijdenis wel wat promotie kon gebruiken. Hun belangrijkste drijfveer: mannen bij wie de voorhuid verwijderd is, hebben 60 procent minder kans op een hiv-besmetting. Om die reden raadt de Wereldgezondheidsorganisatie de ingreep aan in landen waar veel aids heerst. Het probleem is alleen dat nogal wat Afrikanen huiverig zijn voor de operatie. Ze vrezen dat de seks er slechter door wordt. Tijd om het negatieve beeld wat bij te stellen.

En dus selecteerden de wetenschappers een kleine 5000 Oegandese mannen van 15 tot 50 jaar. De ene helft werd besneden, de andere niet. Vervolgens keken de onderzoekers twee jaar lang wie het meest tevreden was over zijn seksleven. Wat bleek? In beide groepen schommelde de tevredenheid rond de 99 procent. Kennelijk miste niemand zijn voorhuid.

Maar 99 procent tevredenheid, is dat niet onwaarschijnlijk hoog? Inderdaad, antwoordt Rik van Lunsen, arts-seksuoloog in het AMC in Amsterdam. „Nederlanders zijn seksueel het meest tevreden volk ter wereld, maar ook wij komen nooit hoger dan 70 procent.”

Waar komt dat idiote cijfer dan vandaan? Heel eenvoudig. De onderzoekers legden de seksueel getinte vragen voor via mannelijke interviewers, niet via een anoniem formulier. Dat werkt snoeverij in de hand. Bovendien waren de vragen afkomstig uit de zogeheten International Index of Erectile Function. Dat is volgens Van Lunsen een onbetrouwbare schaal, door de farmaceutische industrie ontworpen om impotentie te meten, geen seksuele tevredenheid. Kortom: „Verbijsterend dat dit artikel is gepubliceerd.”

Dan liever géén besnijdenis? Zo stellig kun je het ook niet zeggen, relativeert Van Lunsen. Soms bestaat er gewoon een medische noodzaak toe. En uit de meeste goede onderzoeken blijkt dat besneden mannen vrijwel net zo tevreden zijn over hun seksleven als onbesneden mannen. Hooguit hebben ze iets meer last van seksueel vermijdingsgedrag, communicatieproblemen en voortijdige zaadlozingen. Maar dat komt doordat ze relatief vaak zijn opgegroeid in een conservatief milieu waar op seks nog een taboe rust.

Wel hebben veel mannen die zich als volwassene laten besnijden, last van een gevoelige eikel. Een onderbroek voelt dan als schuurpapier. Maar daar weet Van Lunsen iets op. „Wij geven die mannen eikeltraining. Ze hangen hun penis dan in een kop koude thee van de vorige dag. Daar zit veel looizuur in, en dat stimuleert de eeltvorming.” Dankzij de ’eikeltjesthee’ komt alles dan toch nog goed.

Hoewel... de deskundige ziet ook heel wat mannen die blijvend spijt hebben van de ingreep. Zij vinden het seksuele genot toch minder, of ze hebben moeite met de nieuwe masturbatietechniek. Laat je daarom pas besnijden als er dwingende redenen zijn, adviseert Van Lunsen, en alleen na uitgebreide voorlichting. En Afrikanen die geen hiv willen oplopen? „Die kunnen beter een condoom gebruiken. Dat is het enige wat echt helpt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden