Na akkoord Zweden kijkt EU naar hekkensluiters

(Maarten Hartman) Beeld
(Maarten Hartman)

Nu ook Zweden het Verdrag van Lissabon heeft aanvaard, kijkt de Europese Unie uitdagend, maar ook een beetje bang, naar de hekkensluiters. In Ierland zit het verdrag nog muurvast onder het nee van de kiezers. Maar Polen, Duitsland en Tsjechië hebben zo'n excuus niet. Het Europees Parlement zint al op straf voor de landen die het verdrag laten bungelen.

Frans Dijkstra

De leider van de grootste fractie in het parlement, de Fransman Joseph Daul van de christen-democraten, heeft al gezegd dat de spelbrekers uit de Europese Commissie gezet kunnen worden. Zolang het Verdrag van Lissabon niet van kracht kan worden, blijft het alom gehate Verdrag van Nice gelden. En dat verdrag schrijft voor dat de Europese Commissie, het dagelijks uitvoerende orgaan van de EU, in 2009 minder

commissarissen moet tellen dan de huidige 27. Hoe dat moet gebeuren, zegt het verdrag niet. Daul wel. "De lidstaten moeten dan kiezen wie van hen zal moeten afzien van een Europees commissaris", zei Daul dreigend tegen de landen die het nieuwe verdrag nog niet hebben geratificeerd.

Voor Tsjechië is die situatie extra pijnlijk. Want dat land neemt op 1 januari het EU-voorzitterschap over van Frankrijk. Een voorzitter die in eigen land het verdrag niet door het parlement kan loodsen, maakt op de andere leden geen sterke indruk. De Tsjechische regering, die zelf wel wil, rust op zo'n krappe en wankele meerderheid, dat het verdrag speelbal is geworden van politiek spel.

Duitsland wacht op het oordeel van zijn grondwettelijk hof, Polen wacht op Ierland en Ierland wacht op een briljant idee om het nee van de kiezers te omzeilen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden