Na 75 jaar begeestert ’Mens erger je niet’ nog altijd

Mens erger je niet: in Nederland zijn vier miljoen exemplaren verkocht. (Trouw) Beeld
Mens erger je niet: in Nederland zijn vier miljoen exemplaren verkocht. (Trouw)

’Mens erger je niet’ is dit jaar driekwart eeuw op de markt. Of het het meest gespeelde gezelschapsspel is – zoals fabrikant Jumbo op de deksel beweert – valt moeilijk te bewijzen. Het is in elk geval een van de klassiekers, naast Monopoly en Pim Pam Pet. Het kost dan ook geen enkele moeite om jaar in jaar uit een Nederlands kampioenschap ’Mens erger je niet’ te organiseren. En ook het speltoernooi dat vandaag in het Drentse Ruinen vanwege het 75-jarig bestaan wordt gehouden heeft aan belangstelling niet te klagen.

Bert van Panhuis

„Zelfs ’Mens erger je niet’ verkoop ik!”, riep een paar jaar geleden de baas van bol.com alsof hij het spel uit de catacomben moest opduiken. Maar door zijn eenvoud (je hoeft er niet eerst vele pagina’s handleiding voor door te ploegen) en zijn hoge pest- en geluksfactor kan het de competitie met nieuwe kanjers als de Kolonisten van Catan zonder problemen aan. Zoals bij de meeste bordspellen ontbreken ook elementen als geluk, strategie en tactiek niet.

De basis van het spel is al meer dan vijftien eeuwen oud en ligt in India, waar bordspel Pachisi nationaal geliefd is. Als eerste introduceerde Engeland het in Europa, onder de naam Ludo, naar de latijnse term voor spel. Daarna kwam Duitsland met ’Mensch ürgere Dich nicht’ en in 1934 brachten de (van oorsprong Duitse) zwagers Hausemann en Hötte het via hun Amsterdamse spel- en speelgoedfabriek Jumbo op de Nederlandse markt. De fabrikant schat dat er momenteel zo’n vier miljoen exemplaren van het bordspel bij de Nederlanders in de kast staan.

De spelregels van ’Mens erger je niet’ zijn simpel: Iedere speler heeft vier pionnen die een ronde over het bord moeten maken om op vier eindcirkels te komen. Onderweg kan een pion van het bord worden geslagen en dan moet hij opnieuw vanaf het startpunt zijn ronde gaan maken. Iedere keer dat zes wordt gegooid moet een nieuwe pion in het spel worden gebracht.

Andere bordspelen bedienen zich graag van dozen en deksels met flitsende taferelen. ’Mens erger je niet’ doet het al sinds de begintijd met de man in pak met stropdas die met een blik die het midden houdt tussen wanhoop en ergernis over een speelbord zit gebogen. Het spel zelf is overigens al wel meerdere keren gemoderniseerd.

Bij de luxe versie van ’Mens erger je niet’ staan de pionnen niet meer los op het speelveld. In de authentieke versie kunnen medespelers je met een simpel en wreed gebaar weg tikken. De ’poppetjes’ kunnen nu in aparte houdertjes worden gezet. Ook de dobbelsteen hoeft niet meer alle kanten op te schieten, want hij zit nu in een plastic koepeltje. Naast een reisversie bestaat er ook een megaversie, die op grote oppervlakken in bedrijven en tehuizen kan worden gespeeld. En er is een variant waarbij het spel wordt gecombineerd met het kaartspel Pesten.

Met de regelmaat van de klok worden her en der toernooien of zelfs spelmarathons rond ’Mens erger je niet’ gehouden. Maar de meeste status heeft het Nederlands kampioenschap dat ieder jaar in Emmeloord wordt gehouden. Alle leeftijdsgroepen kunnen meedoen. Dit jaar was de 31ste editie en Melissa Lassche (13) uit die plaats was de winnaar. Ze zet een trend voort dat de winnaars de laatste jaren vooral jong zijn.

Meer informatie over het speltoernooi van vandaag in Ruinen is te vinden op www.parkoikos.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden