Na 65 jaar lijst slachtoffers SS-commando

Heinrich Himmler (twee van links) bezoekt landgoed Avegoor in Ellecom, de opleidingsschool van de Nederlandse SS. In zwart uniform NSB-leider Anton Mussert. (Trouw) Beeld ANP
Heinrich Himmler (twee van links) bezoekt landgoed Avegoor in Ellecom, de opleidingsschool van de Nederlandse SS. In zwart uniform NSB-leider Anton Mussert. (Trouw)Beeld ANP

Een geheim Duits moordcommando bracht in de oorlog Nederlandse burgers om. Pas nu is er een overzicht van de slachtoffers.

Joop Bouma

Bijna 65 jaar na de Tweede Wereldoorlog is er voor het eerst een lijst van slachtoffers opgesteld van een geheim commando dat in 1943 en 1944 zeker 45 Nederlanders liquideerde.

Het gaat om de Silbertanne-moorden, die werden uitgevoerd door Nederlanders aangesloten bij de Germaansche SS. De opzet was het ondermijnen van de ondergrondse in Nederland. Voor iedere door het verzet vermoorde Duitser of NSB’er moesten enkele vooraanstaande, willekeurige burgers worden doodgeschoten. Ze werden ’s nachts uit hun woning gehaald en gedood.

De oud-SS’er Heinrich Boere, die terechtstaat in Aken, was lid van het commando. Hij heeft minstens drie onschuldige Nederlanders standrechtelijk geëxecuteerd. Hij zat nooit zijn straf uit.

In zijn standaardwerk over de oorlog noemt historicus Loe de Jong wel een vermoedelijk aantal slachtoffers van de Silbertanne-moorden, 54, maar details ontbreken.

Twee inwoners van Ommen, Frank Meijerink, student aan de kunstacademie, en Herman Soepenberg, werkzaam in het gevangeniswezen, hebben de lijst de afgelopen maanden na literatuur- en archiefonderzoek opgesteld. De lijst telt 52 namen, waarvan volgens Meijerink en Soepenberg vrijwel zeker is dat zij slachtoffer zijn van de Silbertanne- acties. Van hen zijn er 47 gedood. Vijf overleefden de aanslag, zij het met vaak ernstig letsel. Van twee namen op de lijst bestaat nog geen volledige zekerheid of zij slachtoffer waren van het moordcommando.

Meijerink is actief betrokken bij Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (Stiwot), een vrijwilligersorganisatie die oorlogsfeiten wil bundelen en verspreiden.

De lijst met slachtoffers van de Silbertanne-moorden zal worden gepubliceerd op de website van Stiwot (www.stiwot.nl) en zonodig worden aangepast en uitgebreid. „We denken dat we nu een redelijk compleet overzicht hebben”, zegt Meijerink. „Maar we zoeken nog naar nabestaanden om gegevens te verifiëren.”

De rechtszaak tegen Boere in Aken heeft bij de dochter van een Silbertanne-slachtoffer, Janny Lok (76) uit Amsterdam, de vraag opgeroepen of de oud-SS’er ook betrokken was bij de vergeldingsmoord op haar vader, schoolmeester Anje Lok uit Ravenswoud. Deze moord is nooit opgehelderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden