Na 52 jaar historisch vredesakkoord Colombia en Farc

FARC-leden houden pauze in hun kamp in de Colombiaanse jungle. Beeld AP
FARC-leden houden pauze in hun kamp in de Colombiaanse jungle.Beeld AP

Na vier jaar onderhandelen zijn de Colombiaanse regering en guerrillabeweging Farc tot een vredesakkoord gekomen. Dat hebben de onderhandelaars woensdagavond gemeld in de Cubaanse hoofdstad Havana. Met het akkoord komt er een einde aan het oudste conflict in Latijns-Amerika.

Redactie

Het akkoord kwam tot stand na een laatste vergaderronde in Havana. Eind juni was al een grote stap gezet, toen een staakt-het-vuren werd overeengekomen.

"We zijn tot een finaal, integraal en definitief vredesakkoord gekomen", zo luidde een gemeenschappelijk persbericht van president Juan Manuel Santos en de Farc. "Het einde van het gewapende conflict zal eerst en vooral het einde van het enorme lijden betekenen dat het conflict heeft veroorzaakt. Daarnaast is het een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. We willen dat er geen enkel slachtoffer meer valt in Colombia."

Helemaal vrede is het nog niet, het akkoord moet nog door zowel de achterban van de Farc als de Colombiaanse bevolking worden goedkeurd. De Farc doet dat waarschijnlijk binnen twee weken, waarna het verdrag in september ondertekend wordt. De Colombiaanse bevolking kan dan in oktober over het akkoord moet stemmen, tijdens een referendum. Santos kondigde aan het referendum op 2 oktober te zullen houden.

Hoewel in Havana met vreugde werd gereageerd op de boodschap van Santos, is het nog niet zeker dat het akkoord tijdens het referendum met overtuigende meerderheid wordt aangenomen. Sommige Colombianen vinden de deal niet ver genoeg gaan, zei analist Peter Schechter in de Guardian.

Mocht het akkoord worden afgewezen, dan moet de Farc weer terug de jungle in. Waarschijnlijk doen ze dat niet en wordt er een andere weg gezocht, aldus analisten. De Farc heeft al aangegeven als politieke partij door te gaan na ratificatie van het akkoord.

Nijmeijer
De Nederlandse Tanja Nijmeijer is bekend door haar rol bij de Farc. In november 2013 werd ze door Trouw geïnterviewd. ‘Ook als er vrede komt, blijf ik: de Farc is mijn levensproject.’

Hoofdonderhandelaar van de FARC Luciano Marin (Links), en de Cubaanse minister van buitenlandse zaken Bruno Rodriguez na afloop van de historische vergadering. Beeld EPA
Hoofdonderhandelaar van de FARC Luciano Marin (Links), en de Cubaanse minister van buitenlandse zaken Bruno Rodriguez na afloop van de historische vergadering.Beeld EPA

Historische stap
Het conflict tussen de veiligheidskrachten van de regering, linkse rebellen en rechtse paramilitairen begon in de jaren zestig van de vorige eeuw, en kostte het leven aan 220.000 mensen.

De partijen presenteren hun successen in brokjes en met trompetgeschal aan een steeds ongeduldiger Colombiaanse achterban. Toen in oktober 2012 de besprekingen begonnen, bevroedde niemand dat ze zo lang zouden gaan duren. De trage gang van zaken is koren op de molen van de conservatieve oppositie, die fel gekant is tegen wat zij zien als koehandel met terroristen en een aanslag op de democratie.

Hoewel de steun voor een vredesakkoord groeit staat de populariteit van president Santos op een dieptepunt. Dat komt deels door de tegenvallende economie, maar ook door het slepende vredesproces. Santos heeft succes nodig en wil de bevolking laten zien dat er vaart in zit.

In juni sloten de Colombiaanse regering en de Farc al een historisch akkoord waarin de rebellen het geweld afzwoeren. Het vredesakkoord is een nieuwe historische stap voor het land. Het akkoord van woensdag volgde op een marathonsessie van zes dagen onderhandelen.

Zodra de handtekeningen zijn gezet, komen demobilisatie, ontwapening en reïntegratie van de naar schatting 8000 strijders in zicht. Zij zullen worden verzameld in maximaal tien zogenaamde concentratiecentra, verspreid over Colombia. Hier leveren ze de wapens in en wachten vervolgens op duidelijkheid over hun juridische situatie.

De Colombiaanse president kreeg na de bekendmaking een telefoontje van zijn Amerikaanse collega Barack Obama die hem feliciteerde met de 'historische dag'. Volgens het Witte Huis beschouwt de president dit als een 'belangrijk moment' in een nog lang proces om het vredesakkoord te implementeren.

Beide presidenten verklaarden dat hun overheden nauw zullen blijven samenwerken in de komende maanden om de georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden.

In Havana gingen mensen de straat op om het akkoord te vieren. Beeld EPA
In Havana gingen mensen de straat op om het akkoord te vieren.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden