Na 437 jaar komen er straks uit Leiden geen godgeleerden meer

Nog zo'n dertig studenten lopen rond bij de opleiding godgeleerdheid in Leiden. Officieel moet het besluit nog vallen, maar dat godgeleerdheid na 437 jaar als vak verdwijnt uit Leiden, is wel de verwachting. De raad van de faculteit geesteswetenschappen stemde unaniem vóór, het College van Bestuur moet nog beslissen.

Door het vertrek bij de opleiding van twee kerkgenootschappen is de opleiding in Leiden zo uitgehold dat zij weinig levensvatbaar meer is. De PThU, de Protestantse Theologische Universiteit, vestigde zich in Amsterdam en Groningen. De predikantenopleiding van de Remonstrantse broederschap is sinds dit studiejaar aan de VU in Amsterdam gevestigd.

Wat niet zal verdwijnen, is het instituut voor godsdienstwetenschappen, waar het vak godgeleerdheid is ondergebracht. Dat instituut telt in totaal 180 studenten, die vakken volgen als islamstudies en wereldgodsdiensten.

Hebreeuwse en Joodse Studies verdwijnen als zelfstandige opleidingen weer wel. Bijbelwetenschap, het vak waar godsdienstwetenschappen in Leiden mede vermaard om is, zal aan de universiteit gevestigd blijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden