Na 40 jaar eindelijk vrijgesproken van moord

Kwame Ajamu (rechts) met zijn advocaat. Beeld ap
Kwame Ajamu (rechts) met zijn advocaat.Beeld ap

Na bijna 40 jaar lang te zijn beschuldigd van moord, waarvan 27 jaar onterecht in de gevangenis te hebben doorgebracht, werd Kwame Ajamu gisteren eindelijk vrijgesproken van moord. Rechter Pamela Barker kwam speciaal van haar stoel af om de man te omhelzen.

Met de vrijspraak van de laatste van drie verdachten van de Cleveland moord in 1975, is er een einde gekomen aan een gerechterlijke dwaling die zich bijna 40 jaar voortsleepte. Volgens de rechter zijn Ajamu, zijn broer Wiley Bridgeman en hun vriend Ricky Jackson 'slachtoffers geweest van een verschrikkelijk onrecht'.

De drie werden ter dood veroordeeld voor de moord op een zakenman in 1975. Vorig jaar pas werd de zaak opnieuw geopend toen de kroongetuige, de destijds 12-jarige Eddie Vernon, terugkwam op zijn getuigenis. Volgens Vernon werd hij destijds door de politie van Cleveland tot zijn verklaring gedwongen.

In de dodencel
Ajamu, die toen nog Ronnie Bridgeman heette, was 17 jaar toen hij naar de dodencel werd gestuurd. Jackson was 19, en Wiley Bridgeman 20 jaar. Hun doodvonnis werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

De nu 57-jarige Ajamu kwam in 2003 vervroegd op vrije voeten. Jackson en Wiley Bridgeman zijn pas sinds 21 november van dit jaar weer vrij.

Ajamu, die zijn leven inmiddels heeft opgepakt en is getrouwd, zei in een reactie dat deze volledige vrijspraak hem eindelijk de vrijheid geeft te gaan en staan waar hij wil. 'Ik zou zelfs mijn eigen naam weer kunnen gebruiken, maar ik ben Ronnie Bridgeman niet meer. Ze hebben Ronnie Bridgeman dood gemaakt. Ze hebben zijn geest gedood en alles waarin hij geloofde. Ik wilde iemand worden. Ik had nu advocaat kunnen zijn. Of Barack Obama. Niemand weet hoe het had kunnen lopen.'

Rechter Pamela Barker komt van haar plaats om Ajamu te feliciteren met zijn vrijspraak. Beeld ap
Rechter Pamela Barker komt van haar plaats om Ajamu te feliciteren met zijn vrijspraak.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden