Weblog

Na 4 maanden is de helft van het jaar binnen

Met 1368 kiloWattuur sinds 12 mei zouden mijn panelen in een heel jaar goed moeten zijn voor dik 2700 kWh.

Het blijft een beetje gokken natuurlijk, afhankelijk vooral van hoeveel zon najaar en winter ons nog gaan brengen, maar ik denk dat ik na vier maanden de helft van mijn vermoedelijke jaarproductie aan stroom binnen heb.

Dat baseer ik op de statistieken van Zonnestroomopbrengst.eu. Op deze site wordt onder meer bijgehouden hoeveel stroom zonnepanelen gemiddeld per maand opwekken in Noord-Holland en Nederland. In de topmaand mei is dat 15 procent van de jaaropbrengst, in december wordt met netaan 1 procent het dieptepunt bereikt.

Mijn systeem begon op 12 mei stroom te leveren. Als ik dan voor Noord-Holland (mijn provincie) 2/3 van de productie van de maand mei optel bij de resultaten van juni, juli, augustus en september tot en met de 17e, dan komt ik nagenoeg uit op de helft van de stroom die in Noord-Holland is opgewekt in de twaalf maanden van september 2010 tot en met augustus 2011.
Mijn teller stond op 17 september op 1368. Dus als de afgelopen twaalf maanden voor Noord-Holland min of meer normale maanden zijn geweest, ga ik in mijn eerste jaar richting de 2736 kWh.
Mijn begroting was gebaseerd op 2350 kWh. Daar kom ik vermoedelijk dus zo'n kleine 400 kWh, oftewel 16 procent, boven. In geld uitgedrukt komt ik op 602 euro aan eigen stroom uit, een meevaller van 63 euro ten opzichte van mijn eerste ruwe begroting.

Voor de liefhebber:
Zonnestroomopbrengst.eu werkt met de eenheid kiloWattuur per kiloWattpiek. De laatste grootheid geeft aan hoeveel stroom een systeem bij volle zon en nog wat andere factoren ongeveer zou moeten produceren. Ik heb bijvoorbeeld 12 panelen van officieel 230 Wattpiek elk, samen dus goed voor 2760 Wattpiek, oftewel 2,76 kiloWattpiek (kWp). Als de zon lekker schijnt leveren ze overigens ook wel eens wat meer dan die 2,76 kW.
In juni heb ik 380 kiloWattuur van het dak gehaald, wat dan neerkomt op 138 kWh per kWp (380/2,76). Da's een heel mooie score geweest, want het Noord-Hollands gemiddelde bedroeg in juni 107. Ik woon in de kop van Noord-Holland, en die regio had in juni meer zonuren dan het zuidelijk deel van de provincie.
Overigens, voor wie van mooi afgeronde getallen houdt: als mijn vermoeden klopt dat ik in twaalf maanden 2736 kWh van mijn dak pluk, is dat dus vrijwel precies 1000 kWh per kWp per jaar. In Nederland is het gemiddelde 880 kWh/kWp, zo weet Wikipedia te melden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden