Na 38 jaar nog geen opvolger

finale - Voor het eerst sinds 1979 kon Blauw-Wit korfbalkampioen worden.

Zaterdag, 18.07 uur: Cort van Dijk is nog geen tien minuten in de Ziggo Dome of hem valt al iets op: "De korven zitten te los. Het is goed dat ze 'leven', maar er zit nu te veel flexibiliteit in."


In vroeger tijden zou Van Dijk er wat van gezegd hebben. Zeker toen hij nog coach was van Blauw-Wit uit Amsterdam, dat deze zaterdag in de zaalkorfbalfinale staat. Of toen hij nog speler was bij dezelfde club. Van Dijk was in 1979 de laatste die de kampioensbeker voor Blauw-Wit in ontvangst mocht nemen.


De aanvoerder van destijds, en latere voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond, is nu vooral liefhebber. Krijgt hij na 38 jaar een opvolger, of wint de favoriet, regerend kampioen TOP uit Sassenheim?


18.25 uur: Terwijl op het veld de spelers met hun warming-up beginnen, balt Van Dijk een vuist. De andere hand houdt hij open. De vuist is Blauw-Wit, de open hand TOP. "Het wordt vanavond vechtkorfbal tegen gestroomlijnd spel."


Hij wijst op de stand van de competitie. TOP werd tweede, Blauw-Wit haalde ternauwernood de play-offs. De Amsterdammers stuntten daarin door het 'grote' PKC, dat het reguliere seizoen nog ongeslagen was, uit de eindstrijd te houden. "Die wedstrijd liet zien dat, als je een krantje bij de Blauw-Witters houdt, dat in de fik vliegt, zoveel passie zit er in de spelers."


19.00 uur: De finale begint, luttele dagen nadat op dezelfde plek de Britse popster Ed Sheeran het publiek vermaakte. Het is de tweede keer dat in de Ziggo Dome, waar tienduizend fans zitten, de jaarlijkse hoogmis van het zaalkorfbal wordt gehouden. Daarvoor was het jarenlang in Ahoy in Rotterdam. Van Dijk kan het wel waarderen. "Dit soort evenementen laat de sport in volle glorie zien."


19.10 uur: Marc Broere maakt voor Blauw-Wit zijn eerste doelpunt. De 37-jarige routinier, die zijn debuut maakt in een finale, belichaamt volgens Van Dijk de kracht van de Amsterdammers. "Het is een wonder dat hij na drie wedstrijden op topniveau binnen twee weken tijd nog zo vooruit komt. Met daarnaast een baan en tegen spelers die hun geld verdienen met de korfbalsport."


Broere zorgt ervoor dat de Amsterdammers een voorsprong nemen. Maar TOP weet steeds weer te antwoorden. Barbara Brouwer schiet met scherp, Mick Snel ook. De regerend kampioen gaat met een 11-10 voorsprong de rust in.


19.24 uur: Een minuut voor de rust staat Van Dijk langs het veld. Er wordt weinig gescoord, analyseert hij. Komt dat door de te losse korf? "Nee, die zit nu redelijk goed. Een finale is altijd wennen. Ik vind dat Blauw-Wit geconcentreerd speelt. Ze zijn zeker niet de mindere van TOP."


20.14 uur: TOP-aanvoerder Mick Snel velt diep in de tweede helft het vonnis. De beste speler op het veld schiet zijn ploeg in twee minuten van 18-16 naar 20-16. Blauw-Wit is verslagen. Het wordt uiteindelijk 22-18 voor de Sassenheimers. Een terechte kampioen, vindt Van Dijk. "Ik zag het aankomen. TOP was slimmer, geconcentreerder."


20.28 uur: Iedereen in het rood en wit van TOP viert feest op het veld. Van Dijk leunt met de armen over elkaar tegen de boarding. Hij ziet hoe TOP-coach Jan Niebeek, die zelf in het zesde van Blauw-Wit speelt, wordtomhelsd door zijn drie dochters, allemaal Blauw-Wit-fan. Niebeek: "En mijn vrouw is ook voor Blauw-Wit. Ze was jarig, dus ik bracht haar ontbijt op bed. Dat was het enige cadeautje dat ze vandaag kreeg."


Van Dijk blijft dus voorlopig de laatste speler die de beker namens Blauw-Wit in ontvangst nam. Een korte lach. Een schouderophalen. "Dat is een schrale troost. Net als een atleet die zegt dat zijn record na twintig jaar nog steeds staat. Daar heb je ook weinig aan."


Oud-aanvoerder Cort van Dijk zag dat het niet lukte. TOP won verdiend met 22-18.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden