Na 36 jaar huren zij hun vertrouwde eigen huis

Er staat een nieuwe auto voor het vijf verdiepingen tellende huis van familie Tijsmans. Het pand bevindt zich middenin het centrum van Schiedam. Sinds kort pronken er gloednieuwe meubels in de woonkamer. De 72-jarige Loes en Gerard Tijsmans (73) hadden vorig jaar nog niet kunnen bedenken dat ze nu veel makkelijker geld konden besteden.

Dat geld kwam niet zomaar uit de lucht vallen: ze hebben het huis, waar ze al 36 jaar eigenaar van waren, in januari verkocht aan het Zilver Wonen Fonds (ZWF). De beleggingsinstelling verhuurt de woning nu aan hen. Dit hebben ze vooral gedaan omdat ze het geld wel goed kunnen gebruiken. Ze hadden vrij veel vermogen, maar dat zat in het huis. Nu kunnen ze het besteden aan vakanties en mooie spullen in huis. Nadat het echtpaar een reclame had gezien op de televisie twijfelden ze geen moment. Ze waren een van de eersten die toezegden. Binnen drie maanden was het geregeld.

Gerard Tijsmans: "Deze stap was een uitkomst. We kunnen onze spaarcenten eindelijk besteden en in ons vertrouwde pand blijven." En hun dochter, die met haar man en kind op de drie bovenste verdiepingen woont, kan nu ook blijven. Mevrouw Tijsmans vindt het ideaal. Ze is zo verknocht geraakt aan hun 'stekkie', dat ze het als haar kind beschouwt. Verkopen aan particulieren had ze niet gewild. Ze wil niet dat een ander het huis, waar ze kostbare herinneringen aan hebben, volledig verbouwt. Bovendien zou een huis verkopen teveel gedoe opleveren. "We hebben dan geen zekerheid wanneer we het zouden verkopen, terwijl we nu graag het geld willen hebben om er nog van te genieten." Daarnaast vindt het stel de makelaarskosten te hoog. En bejaarden- en flatwoningen zijn net zo duur als de huurkosten die we nu betalen, terwijl het kleiner is dan dit huis.

Voor die beslissing betalen ze echter wel een prijs. Het ZWF bekostigt maar 80 procent van de marktwaarde van het huis. Toch zit het echtpaar daar niet mee. Over de prijzen wil het stel niets kwijt, maar ze zijn in ieder geval tevreden met het bedrag. "Natuurlijk had ik meer geld willen krijgen. Maar we krijgen er zoveel voor terug dat de afweging snel is gemaakt", zegt Gerard Tijsmans.

Nu de beleggingsinstelling het huis beheert, hoeft het echtpaar zich nergens meer mee te bemoeien. Ze betalen de huur en de rest regelt het ZWF. Ook hoeven ze niet meer om te kijken naar het onderhoud van dit oude huis. Op deze leeftijd wil meneer niet meer op een hoge ladder staan.

"We hebben het onze kinderen pas later verteld tijdens een etentje", lacht Loes Tijsmans. "We wilden niet dat zij zich ermee bemoeiden. Gelukkig reageerden ze heel positief. Ook zij hebben er baat bij. Als er iets met ons gebeurt, zitten zij niet met de verkoop."

Het echtpaar zou iedereen aanbevelen het huis te verkopen en terug te huren, ook al is het niet altijd koek en ei. Want een huis dat 36 jaar van hen is geweest, is moeilijk los te laten. Toch vindt het stel dat ze er meer voor terug hebben gekregen: geld, zekerheid en rust. Loes Tijsmans: "Sommigen snappen ons misschien niet, maar wij voelen ons niet belazerd. We hadden genoeg vertrouwen, en daar hebben we geen spijt van."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden