Update

Na 36 jaar einde oefening voor lynx-helikopter

Lynx-helikopter landt op Nederlands fregat Hr. Ms. Evertsen Beeld ANP
Lynx-helikopter landt op Nederlands fregat Hr. Ms. EvertsenBeeld ANP

Het einde is in zicht voor de Lynx-helikopter. Defensie stopt dinsdag na 36 jaar met het gebruik van het toestel. Vanaf vliegbasis De Kooy in Den Helder zal een laatste vlucht worden gemaakt.

redactie

De Lynx vloog vanaf marineschepen, maar ook vanaf de wal. In totaal zijn er sinds 1976 door de Lynx ruim 1300 zoek- en reddingsacties uitgevoerd in Nederland. Tevens werd in 1995 humanitaire hulp geboden door de heli's tijdens de overstromingen in Limburg.

Ook in het buitenland werd de Lynx veel ingezet. Nadat orkaan Katrina in 2005 de Verenigde Staten trof kwam de Lynx in actie, maar ook in Liberia, Eritrea en Kosovo werd de heli ingezet. De lynx was ook betrokken bij de onderschepping van 4200 kilogram cocaïne door de Hr. Ms. Van Speijk in 2008.

De lynx kwam tevens in het nieuws na een mislukte evacuatiepoging van Nederlanders uit de Libische stad Sirte in 2011. Het toestel bleef achter op het strand en werd compleet gestript. In juli dit jaar werd het vernielde toestel teruggehaald naar Nederland.

De zogeheten NH-90 transporthelikopters nemen de taken van de Lynx over. Dat zal in 2015 volledig gebeuren, omdat dan alle 20 NH-90's kunnen worden ingezet. In de tussentijd is er ondersteuning van de AB-412 SAR-helikopters, die op vliegbasis Leeuwarden zijn gestationeerd. Voor de antipiraterijmissie, waaraan de Lynx ook een bijdrage heeft geleverd, worden voorlopig Cougars ingezet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden