Na 3500 meldingen sluit misbruikloket rk kerk

Meldpunt neemt geen oude zaken meer aan. Al 18 miljoen aan schadevergoedingen betaald.

STIJN FENS EN EMIEL HAKKENES en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het begon toen de jongen acht jaar was. Als kersverse misdienaar kreeg hij van een functionaris in zijn parochie les over de katholieke rituelen. Tijdens die lessen bedacht de man een spel: de jongen werd vastgebonden met een koord van zijn misdienaargewaad, het licht ging uit en de gordijnen dicht, en terwijl de jongen zich probeerde te bevrijden schurkte zijn docent tegen hem aan. Later werd de jongen bij de man thuis uitgenodigd. Daar werd hij gezoend, bestast en uiteindelijk meerdere malen verkracht. Na ongeveer anderhalf jaar hield het misbruik op.

De dader is overleden, maar tot op heden heeft het slachtoffer psychische klachten die aantoonbaar het gevolg zijn van het seksueel misbruik als misdienaar. Afgelopen januari adviseerde de Compensatiecommissie voor seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk (bindend) dat het bisdom aan het slachtoffer een vergoeding moet betalen van 70.000 euro. In haar uitspraak - de meest recente die is gepubliceerd - stelt de compensatiecommissie dat hier sprake is geweest van 'uitzonderlijk seksueel misbruik'. In jargon: het viel in categorie 5.

Morgen sluit het meldpunt seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk gedeeltelijk het loket. Zaken die zijn verjaard of waarvan de beschuldigde is overleden, zoals hierboven, worden niet meer in behandeling genomen. De Nederlandse bisschoppen en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (de koepelorganisatie van ordes en congregaties) wilden het misbruikmeldpunt al per 1 juli 2014 sluiten. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vocht dat in kort geding aan en de rechter gebood een langere openstelling.

Volgens schattingen van de commissie-Deetman, die het seksueel misbruik in de Nederlandse kerkprovincie onderzocht, zijn er tussen de 10.000 en 20.000 misbruikslachtoffers. Het misbruikmeldpunt kreeg tot vorige maand ruim 3500 meldingen binnen. Ongeveer de helft daarvan werd omgezet in een klacht. Inmiddels is van 799 slachtoffers de klacht (gedeeltelijk) gegrond verklaard. Bijna 40 procent van de klachten werd ingedeeld in categorie 5. Er is bijna 18 miljoen euro schadevergoeding uitbetaald.

Sluiting van het misbruikmeldpunt is een slechte zaak, zegt Annemie Knibbe van het VPKK vandaag in Trouw. "Mensen die geen erkenning krijgen, ondervinden daar schade van. Therapeuten beamen dit."

De andere grote organisatie van slachtoffers, Klokk, kan wel leven met de sluiting van de klachtenregeling. "Ik verwacht dat erkenning mogelijk zal blijven voor wie zijn misbruikervaring niet eerder kon melden", zegt voorzitter Guido Klabbers van Klokk. "Bijvoorbeeld via herstelbemiddeling."

Volgens het meldpunt zelf heeft de aankondiging van de sluitingsdatum slechts geleid tot 'een lichte stijging' van het aantal ingediende klachten. Een woordvoerster van de Nederlandse bisschoppen noemt de bedragen die aan compensatie moeten worden betaald 'aanzienlijk'. "De gevolgen zijn merkbaar. Het noodzaakt bisdommen nog beter naar de uitgaven te kijken."

De Verdieping 6

Het loket kan dicht, het boek niet

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden