Na 35 jaar weer bisschop in Mozes en Aaronkerk

HAARLEM (ANP) - Voor het eerst in meer dan 35 jaar draagt een bisschop een mis op in de Mozes- en Aaronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Bisschop Jos Punt van Haarlem viert in de nacht van 17 op 18 maart dan met jongeren de eucharistie tijdens de Stille Omgang.

Dit is de jaarlijkse bedevaart ter herdenking van het Mirakel van Amsterdam. Dat heeft het bisdom Haarlem donderdag laten weten.

De Sint Antoniuskerk, zoals de Mozes en Aaron officieel heet, was na de oprichting van de zogeheten Citykerk in 1969-1970 geen parochiekerk meer. De regelmatige eucharistievieringen maakten, op vieringen voor Spaanstaligen na, plaats voor een experimenteler programma. Nu is de kerk een educatief en diaconaal centrum.

Mirakel

De Stille Omgang door het centrum van de hoofdstad is sinds 1881 de nieuwe vorm van de processie die na het zogeheten mirakel van 1345 ontstond. Een zieke man braakte toen een hostie uit. Het braaksel werd in de haard geworpen, maar toen het vuur was gedoofd, bleek dat de hostie ongeschonden was gebleven.

Vorig jaar trok de processie ongeveer 9000 mensen naar de hoofdstad. Dat waren er ongeveer duizend meer dan het jaar ervoor. De jongeren die 126 jaar geleden de verering van het Mirakel van Amsterdam nieuw leven inbliezen, kerkten in de huidige Mozes en Aaronkerk. Zij waren lid van de franciscaanse derde orde, leken die de leefregel van de heilige Franciscus volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden