Na 26 jaar is de groei uit de economie

Een oudere werknemer begeleidt stalen balken. (ANP)

Nederland stevent volgend jaar af op economische krimp. Daarmee doemt het spookbeeld op van begin jaren tachtig.

De Nederlandse economie krimpt volgend jaar met 0,2 procent, waarschuwt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Het zou voor het eerst zijn sinds 1982 dat de economie slinkt.

Volgens de Oeso verkeert Nederland nu al in een zorgwekkende staat. „De economische groei is na de zomer tot stilstand gekomen.” Minister van financiën Bos en president Wellink van De Nederlandsche Bank lieten zich enkele weken geleden ook al zeer pessimistisch uit over 2009. De Oeso schetste in een eerder rapport nog een bescheiden groei.

Het grootste gevaar is volgens de Oeso dat Nederlandse pensioenfondsen nog meer geld zullen verliezen door de financiële crisis. Beleggingen verdampen omdat de paniek op de financiële markten een zware wissel trekt op alle westerse economieën. Een groot deel bevindt zich volgens de Oeso al in de diepste recessie sinds het begin van de jaren tachtig.

Het Nederlandse bedrijfsleven voelt inmiddels de economische malaise aan den lijve. De omzet van de uitzendbranche, de economische graadmeter bij uitstek, vertoont al sinds juni een dalende lijn. Technologiebedrijven als softwareproducent Ordina waarschuwen voor lage winsten. Veel bedrijven schuiven hun investeringen in nieuwe pc’s en computernetwerken op de lange baan. Daarnaast loopt de exportsector grote risico’s als de wereldeconomie verder verzwakt.

Gisteren bleek dat ondernemers in de industrie het vertrouwen in de Nederlandse economie inmiddels hebben verloren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde dat vertrouwen deze maand tot het laagste niveau in vijf jaar. Ook consumenten somberen meer en meer over de economie en hun eigen financiële situatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden