Na 2500 uur werk is de zuipschuit af

In Sint-Oedenrode laten ze de actualiteit liever links liggen. ’Ladder(s) zat’ is dit jaar het onschuldige motto van de carnavalswagen van CV De Heikneuters. Nu maar hopen dat ze kunnen winnen van de rivalen van ’t Skrothupke.

Het kan hard tegen hard gaan in de strijd om de mooiste wagen van Papgat, zoals het Brabantse dorp Sint-Oedenrode tijdens het carnaval heet. „De wagens mogen maar zes meter hoog zijn. Ze moeten onder een spandoek door kunnen, dat op die hoogte is opgehangen”, vertelt Ad van der Wijst met pretlichtjes in zijn ogen. „Wij gebruiken dus een hydraulische cilinder. Zodra we eronderdoor zijn, gaat de pop nog een meter omhoog.”

Carnavalsvereniging de Heikneuters gaat wat ingenieuzer te werk dan de grote concurrent, CV ’t Skrothupke. Die haalde vorig jaar het meet-spandoek gewoon weg.

In de kantine van de kalverenhandel van Heikneuter-voorzitter Frans Sijbers zijn de sterke verhalen niet van de lucht. „Vroeger draaiden we voor de optocht ook de verkeersborden los, zodat we ze makkelijk konden draaien als we erlangs moesten”, zegt Jurgen Verhagen. „En vóór de vorst wrikten we reflectorpaaltjes los, zodat je ze er later uit kon tillen”, vult Jorrit Foolen aan.

Voor dat kattekwaad hebben de wagenbouwers, tegenwoordig allemaal vaders, de tijd niet meer. Na de koffie gaan ze in de naastgelegen stal snel verder met hun ’Zuipschuit’. ’Ladder(s) zat’ staat er als onderschrift op het kleurrijke gevaarte. De benen van de reusachtige kapitein staan al op het dek, zijn bovenlijf staat achter in de stal. Zorgvuldig verft Foolen met zwart het stikwerk op het groene jasje van de stuurman. „We staan straks met allemaal ladders op de boot”, verduidelijkt Verhagen het motto.

In Oeteldonk (Den Bosch) en Lampegat (Eindhoven) speelt de actualiteit een grote rol in de optocht. De inwoners van Kruikenstad (Tilburg) kunnen dit jaar rekenen op grappen over het theater van tv-komiek Adje in die stad. Maar Papgat doet daar bewust niet mee aan mee, vertelt Jurgen Verhagen. „Wij willen dat het voor zoveel mogelijk mensen van buiten Sint-Oedenrode leuk is. Grappen over de lokale politiek snappen zij niet.” Rien Verhagen knikt: „Met politiek kun je ook snel mensen raken, en dat willen we niet. Wij willen mensen laten lachen om niets.”

Ad van der Wijst loopt in de boeg van de boot nog één keer alle techniek na. De wagen is gebouwd op het onderstel van een bestelbusje. Van der Wijst vist een apparaat tevoorschijn waarmee hij de armen van de poppen laat bewegen. „Dit zijn de motor van een ruitenwisser, de steekas van een tractor en de kap van een slijptol.” Hoe hij erop komt? Van der Wijst haalt zijn schouders op. Hij is al dertig jaar ’hoofd techniek’ bij de Heikneuters.

Het bouwen begint half november. „Ja, je moet er een beetje gek voor zijn. Maar het is mooi om te zien hoe dat wat je bedacht hebt, onder je handen ontstaat”, zegt Foolen. Ze zijn met z’n allen zo’n 2500 uur bezig aan een wagen. Foolen: „Dat is 28 uur per minuut dat de optocht duurt.” Van der Wijst: „In dat aantal manuren bouw je een huis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden