Na 1745 geschoten edelherten krijgt de natuur in de Oostvaardersplassen even rust

Edelherten in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

Staatsbosbeheer is deze maand gestopt met het schieten van de edelherten in de Oostvaardersplassen. De natuur wordt nu met rust gelaten. In bijna vier maanden tijd werden 1745 edelherten afgeschoten.

De Oostvaardersplassen moesten een nieuwe start maken. Nu het jachtseizoen is afgesloten, maakt Staatsbosbeheer een tussenbalans op.  Tussen 10 december en 1 april  schoten boswachters en jagers 1745 edelherten. De commissie-Van Geel schreef vorig jaar voor dat het aantal grazers in het natuurgebied flink moet verminderen. Het streefcijfer is een populatie van 490 herten. 

Met enige vertraging – natuurorganisaties spanden rechtszaken aan ­tegen het schieten – werd op 10 december het geweer bovengehaald. Iets wat volgens woordvoerder van Staatsbosbeheer Marcel van Dun relatief vlot is verlopen. Hij zag het protest de voorbije maanden wegebben. “De commotie is een stuk minder, zeker in vergelijking met de demonstraties en emoties van vorig jaar. De situatie is intussen genormaliseerd. Men heeft zich erbij neergelegd. Het beleid verandert ook, dieren zullen niet zo snel meer honger lijden. Minder dieren betekent immers meer voedsel.”

Een andere klus was het aantal ­konikpaarden terugbrengen tot 450. Voor 180 konikpaarden werd een nieuwe plek gevonden. In de zomer gaan de dieren naar het buitenland: 30 naar Spanje en 150 naar Wit-Rusland. Daar voegen ze zich in een natuurgebied bij andere grote grazers.

Opnieuw tellen

Sinds begin deze maand wordt er niet meer geschoten in de Oostvaardersplassen. “De dieren gaan nu weer kalfjes krijgen. We laten de natuur met rust. Ook boombeheer en ­bomenkap komen op een laag pitje te staan.”

Voor 1 januari moet Staatsbosbeheer van de provincie Flevoland de  populatie edelherten hebben teruggebracht tot  490. Eind oktober maakt de natuurbeheerder een nieuwe ­balans op. Dan gaan ze weer tellen en wordt duidelijk hoeveel ze boven de 490 zitten. Zodra ze dat weten, wordt, zoals elk jaar, de jacht weer geopend. “Maar”, zegt Van Dun. “Het zullen er lang niet zoveel zijn als dit jaar.”

Zo neemt de nieuwe inrichting van de Oostvaardersplassen, op advies van de commissie-Van Geel, vorm. Ook het droogleggen, de zogeheten ‘reset’ van het moeras, zodat de vogels weer vrij spel krijgen, heeft tijd nodig. Van Dun: “Er is een flink begin gemaakt, maar er is nog veel werk.”

Lees ook:

Drooglegging van de Oostvaardersplassen zet de vogels weer op één

Minder water betekent meer riet, meer vogels en minder grote grazers. De gedaanteverwisseling van de Oostvaardersplassen is begonnen.

Binnen twee uur is al het hertenvlees uit de Oostvaardersplassen op

Het vlees van de dieren die wegens overbevolking moeten worden afgeschoten is sinds dinsdag op de markt. De grote belangstelling verrast Staatsbosbeheer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden