N-Ierland krijgt opnieuw zelfbestuur

De protestanten in Noord-Ierland gaan morgen weer deel uitmaken van een gezamenlijk regering met de katholieken. Hun leider, David Trimble, waarschuwde echter dat de regering alleen kans van slagen heeft, als het verboden katholieke Ira de wapens inlevert.

Het congres van Trimble's Ulster Unionisten Partij (UUP) besloot zaterdag met 459 tegen 403 stemmen om weer deel te nemen aan de regering, die in december vorig jaar met veel pijn en moeite werd gevormd, maar al na elf weken buiten werking werd gesteld.

Groot-Brittannië nam toen het bestuur over Noord-Ierland weer op zich, nadat de UUP had aangekondigd uit de regering te zullen stappen, omdat het Ira nog altijd geen begin had gemaakt met ontwapenen.

Drie weken geleden echter deed het Ira de belofte zijn wapens 'buiten gebruik' te zullen stellen, een eufemisme voor ontwapenen, als de protestanten en katholieken weer met elkaar zouden gaan regeren. Voor een kleine meerderheid van het congres van de UUP was dat aanleiding te besluiten toch weer zitting te nemen in de regering van Noord-Ierland, samen met Sinn Fein (de politieke tak van het Ira), de gematigde katholieke SDLP en de radicale protestantse Democratic Unionists.

Meteen na het besluit van de Unionisten maakte de Britse minister voor Noord-Ierland Peter Mandelson bekend dat het bestuur over Noord-Ierland morgen weer wordt overgedragen aan de regering van Trimble. Mandelson blijft wel verantwoordelijk voor de veiligheid in Noord-Ierland, dat nog altijd een provincie van Groot-Brittannië is.

De eerste bijeenkomst van de Noord-Ierse assemblee, het parlement, is gepland voor donderdag. Noord-Ierse kranten meldden gisteren dat een aantal van de ministers uit het regionale bestuur zo blij zijn dat ze hun portefeuille terugkrijgen, dat ze vandaag, op een Britse feestdag, al officieus terugkeren naar hun kantoor.

Ondanks de overwinning voor Trimble tekent de verdeeldheid in de UUP tussen voor- en tegenstanders van een samenwerking met Sinn Fein zich duidelijk af. Een tegenstander van Trimble sprak van een pyrrusoverwinning: ,,Met de afwijzing van 47 procent van de partij kan geen politicus in zijn ambt blijven.''

Trimble riep Sinn Fein op ervoor te zorgen dat het Ira zich aan zijn belofte houdt. Hij waarschuwde dat er moeilijkheden zouden komen bij vertragingen of uitstel van republikeinse kant.

De Britse premier Blair, zijn Ierse collega Ahern en de Amerikaanse president Clinton, alle drie nauw betrokken bij het vredesproces, reageerden zeer verheugd op de overwinning van Trimble. Sinn Fein-leider Adams zei dat de UUP de juiste beslissing heeft genomen. ,,Iedereen moet zich nu houden aan de gemaakte afspraken'', zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden