Mythes omgeven de jonge Kim

Stralende Kameraad bleef tot twee jaar terug buiten beeld

Na de Zon van de Natie, alias Grote Leider (Kim Il-sung), en de Lichtende Ster, alias Geliefde Leider (Kim Jong-il), is het nu de beurt aan de 'Grote Opvolger'. De Noord-Koreaanse dynastie krijgt een vervolg in de persoon van Kim Jong-un, alias de Jonge Generaal, alias Stralende Kameraad.

De jongste zoon van Kim Jong-il is boven komen drijven bij gebrek aan beter. Zijn twee oudere verwanten bleken ongeschikt: halfbroer Jong-nam vanwege zijn hang naar kapitalistische geneugten als gokken, drugs en Disneyland, broer Jong-chul vanwege karakterologische tekortkomingen - hij zou te soft en te meisjesachtig zijn. Jong-un was daarentegen als kind al net zo berekenend als vader Kim, vertelde een ex-sushichef van de familie in zijn memoires. Ook beschikt hij over dezelfde 'boosaardige blik' en lijkt hij uiterlijk enigszins op grootvader Kim Il-sung - naar verluidt mede door inzet van plastische chirurgie.

Over Jong-un zijn weinig harde feiten bekend. Hij zou op 8 januari 1983 zijn geboren als zoon van Kims tweede maîtresse, de Japans-Koreaanse danseres Ko Young-hee. Hij zou nu dus 28 jaar tellen (maar 27, 29 en 30 worden ook genoemd). Zijn moeder overleed in 2004 aan kanker en zonder haar bescherming leek hij meer nog dan daarvoor (hij had ook al oudere broers) voorbestemd om zijn leven in anonimiteit te slijten. Onder een andere naam verbleef hij voor zijn opleiding in een privéschool in Zwitserland, waar hij niet alleen bleek te kunnen skiën en basketballen, maar ook Engels, Frans en Duits zou hebben geleerd. Niemand heeft deze talenknobbel echter objectief kunnen vaststellen. Contacten met de buitenwereld waren spaarzaam, uiteten ging hij volgens de overlevering alleen met de Noord-Koreaanse ambassadeur.

Tot twee jaar geleden bleef Jong-un zo volledig buiten beeld. In 2009 begon echter plotseling de opbouw van een persoonlijkheidscultus, toen Jong-un 'stralend' werd verklaard en de Noord-Koreaanse regering 8 januari tot nationale feestdag uitriep. Uit die tijd stamt ook de mededeling dat Jong-un een militaire opleiding heeft afgerond, wat noodzakelijk is voor een dictator die leiding geeft aan een van de omvangrijkste legers ter wereld. Niet veel later volgden een functie in de cruciale defensiecommissie, leiderschap over de geheime dienst, promotie tot vier-sterrengeneraal, en de publicatie van een lied (Voetstappen) en een gedicht. Ontmoetingen met Chinese leiders - wier steun onontbeerlijk is voor het Noord-Koreaanse regime - en een publiek optreden aan de zijde van zijn vader bij de militaire parade maakten zijn lancering als toekomstig leider compleet. Het optreden van de dikke, jonge Kim voedde overigens ook direct geruchten over zijn gezondheid. Hij zou nu al kampen met diabetes en hartproblemen.

Of Jong-un zelf alle touwtjes in handen heeft, is niet zeker. Zijn opmars werd vergezeld door promotie van een oom en tante (Kim Jong-il's zus en zwager), wat tot speculaties leidde dat dit echtpaar óf zelf de feitelijke macht had, óf als regenten in een positie zijn gebracht om aanvallen op hun neef vanuit het leger af te slaan. Inmiddels zou Kim Jong-un met het organiseren van provocaties richting Zuid-Korea volgens sommige analisten aan militair gezag hebben gewonnen. Zo zou hij de artillerie-aanval op het Zuid-Koreaanse eilandje Yeonpyeong hebben gepland, die een jaar geleden vier burgers het leven kostte. Maar ook van dit verhaal over Jong-un is onduidelijk of het de waarheid is, of slechts mythevorming.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden