'Mythen en sprookjes zijn meer dan alleen rare verzinsels'

In een café aan de Amsterdamse Brouwersgracht wordt komende maand iets nieuws opgericht: de Kring voor Mythosofie. Lisette Thooft (59), één van de oprichters, licht toe.

Wat is mythosofie?
"Mythen en sprookjes zijn meer dan alleen rare verzinsels, ze bevatten ook veel levenswijsheid. Doordat we zo wetenschappelijk denken, zijn we het belang van de mythen uit het oog verloren. We moeten weer een symbolisch bewustzijn ontwikkelen. Een mythosoof zoekt naar de betekenis van sprookjes en mythen. Ik heb het woord trouwens zelf verzonnen. Het dekt de lading precies. Ik denk dat het over vijf jaar in Van Dale staat."

Zijn sprookjes niet iets voor kinderen, voor bij het slapen gaan?
"Sprookjes waren oorspronkelijk helemáál niet voor kinderen! Neem Roodkapje. Kinderen worden vaak een beetje bang van dat verhaal. Dat is niet voor niets. Het is een verhaal dat vrouwen aan elkaar vertelden over de seksuele rijping. 'Roodkapje' staat voor de eerste menstruatie rond je twaalfde. De wolf staat voor de seksuele begeerte, de dierlijkheid van seksualiteit. Die eet je op, als je niet oppast. Een heel pikant verhaal."

Tjonge. Nooit geweten.
"Nee, maar je kunt ook zoveel leren van sprookjes. Zo ben ik bezig met een boek over de rol van heksen in sprookjes. Er komen zoveel heksen voor in sprookjes, dat valt echt op. Waar staat een heks voor? Ik denk dat het iets zegt over de de aard van vrouwelijke macht. De vrouwelijke macht is veel griezeliger dan die van de man. De mannelijke macht is als een reus. De vrouw is veel manipulatiever, ze kan je bijvoorbeeld in een kikker veranderen. Als je als vrouw niet oppast, word je zo een heks."

Zijn er veel mythosofen zoals u?
"Oh, honderden. En we hebben al zo'n dertig aanmeldingen. Het is nog wel een beetje avant-garde, maar de mythosofie is in opkomst. Sprookjes zijn in. Het symbolische bewustzijn staat op doorbreken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden