Mysteryburger test kwaliteit raadsdebat

Fastfoodketen McDonalds werkt al jaren met Mysteryshoppers. Beeld ANP
Fastfoodketen McDonalds werkt al jaren met Mysteryshoppers.Beeld ANP

Wassenaar zal niet ontkomen aan een verrassingsvisite van de mysteryburger. In opdracht van Binnenlands Bestuur test deze geheimzinnige bezoeker de kwaliteit van het debat in de gemeenteraad over een heikel onderwerp. En heikel is het momenteel in de Wassenaarse lokale politiek. De 'seksrel' in het raadhuis heeft de keurige gemeente opgezadeld met een slecht imago en burgers mogen daarover een pittige discussie verwachten.

Wilma van Meteren

Maar in de praktijk valt dat nogal eens tegen. Althans , dat ervaren Eric de Kluis, hoofdredacteur ad interim, en de journalisten van Binnenlands Bestuur, dat ambtenaren en overheidsbestuurders voorziet van nieuws, achtergronden en opinie.

Netelige kwesties zijn er genoeg, spannende redetwisten veel minder. Tien jaar na de invoering van het duale stelsel, dat het voorkoken van besluiten tussen wethouders en raadsfracties moest voorkomen, is er niet veel verbeterd. Reden voor Kluis om mysteryburgers op pad te sturen die raadsvergaderingen in den lande kritisch beoordelen. "Niet om het raadswerk in een kwaad daglicht te stellen, maar om een beter debat en duidelijke besluiten te bevorderen."

De methode is afgekeken van de mysteryshopper die als gewone klant winkels, restaurants of andere bedrijven afstruinen om de vriendelijkheid van het personeel en de service te toetsen. Binnenlands Bestuur zet deskundigen op het gebied van debatteren in, onder wie overtuigexpert en oud-raadslid John Bijl.

Hun eerste bezoeken laten zien dat er een en ander aan schort. Zo gaat Deventer voorbij aan de kritiek van burgers op de plannen voor het nieuwe stadhuis. Wanneer het al over de punten van deze insprekers gaat, wuift de wethouder de vragen geërgerd weg, beschrijft de mysteryburger. In de gemeente Maasdonk waar de burgemeester zich manifesteert "als een ware quizmaster", verzandt het raadsdebat over de fusie met Bernheze door de twee petten die de burgemeester op heeft.

Gemeenten proberen met wat technische foefjes de zaak op te peppen, zegt De Kluis. Zo heeft Amsterdam microfoons in de raadzaal gezet, maar de lokale politici zullen volgens hem pas echt presteren door een helder, spannend debat. Zolang lezers het op prijs stellen, wil De Kluis doorgaan met het mysterybezoek. Wassenaar staat alvast op de lijst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden