Algemene Beschouwingen

Mysterieus investeringsfonds hangt boven het Binnenhof

Mark Rutte (rechts) en Wopke Hoekstra. Beeld ANP
Mark Rutte (rechts) en Wopke Hoekstra.Beeld ANP

Het nieuwe investeringsfonds van de overheid is niet voor lobby’s en hobby’s, zegt premier Rutte. Maar wat het wel wordt, is nog onduidelijk.

Eind dit jaar moeten de eerste projecten met de eerste euro’s in het investeringsfonds zitten, zei premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Beschouwingen hadden diverse partijen hem gevraagd wat het kabinet wil met het fonds. Dat weet de minister-president nog niet precies. Maar hij weet wel dat het er heel snel moet komen.

Het fonds werd op Prinsjesdag aangekondigd. Onduidelijk is nog hoe het precies moet werken. Rutte sprak donderdag over ‘heldere criteria’ en had het over ‘besluitsluizen’. De schimmigheid begon maandag al in een interview met VVD-minister Eric Wiebes van economische zaken die suggereerde dat hij het fonds bedacht, terwijl CDA-minister Wopke Hoekstra van financiën meent dat hij de geestelijk vader is.

Het mysterie leidde vandaag tot een aantal suggesties voor namen. PvdA-leider Lodewijk Asscher opperde ‘Wopke-Wiebesfonds’. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van het ‘Jozeffonds’. Volgens D66 is ‘groeiagenda’ een mooie naam, maar de SGP heeft het al over ‘toren-van-Babelfonds’; iedere politicus claimt een andere invulling en dan wordt het een mislukking.

Een pot met tientallen miljarden

Wat het in ieder geval niet moet worden, had minister Wiebes maandag al gezegd, is een pot met geld waar lerarensalarissen uit betaald kunnen worden. “Leraren dragen niet bij aan het verdienvermogen van Nederland”, zei hij. Dat was tegen het zere been van een aantal Kamerleden. Kom niet aan de leraren, verkondigde Rob Jetten van D66. Volgens Asscher dragen leraren via het onderwijs wel degelijk bij aan betere mogelijkheden om in de toekomst geld te verdienen. Er is niks tegen leraren, zei Rutte en zo erg had Wiebes het niet bedoeld.

Volgens de premier moet het fonds het verdienvermogen van Nederland versterken. Hij wil ‘geen fonds voor lobby’s en hobby’s’ en benadrukt dat er geen pot met geld komt waar vervolgens projecten bij worden gezocht; er komen projecten waar geld bij wordt gezocht. Minister Hoekstra maakte eerder duidelijk dat de rente zo laag is, dat dit een geschikte tijd is om geld te lenen voor investeringen. Er komen zo ‘tientallen miljarden’ beschikbaar.

Het doel van het fonds geeft voorlopig nog de meeste discussie. De VVD denkt aan kunstmatige intelligentie, biotechnologie en nanotechnologie, maar de ChristenUnie vindt dat het geld behalve bij ‘knappe koppen’ ook terecht moet komen bij ‘gouden handjes’. Jesse Klaver kreeg Rutte aan zijn kant bij het idee dat het fonds ook zou moeten investeren in zaken waarvan niet per se duidelijk is of ze geld opleveren. “Je moet durf tonen. Dan loop je risico, maar als het lukt gaan we de wereld veranderen.”

Lees ook:

Rutte III werpt alvast een bezorgde blik op de toekomst

In de Troonrede belooft het kabinet te bouwen aan een land met meer zekerheden, dat zich wel op tijd moet voorbereiden op de toekomst.

Het kabinet spot met zijn eigen begrotingsregels

Sinds 1994 scheidde de regering inkomsten en uitgaven strikt van elkaar. Volgens minister Hoekstra is het een weloverwogen keuze om met die traditie te breken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden