Mysteries: bij gewraakte anti-islamfilm is niets wat het lijkt

Fragment uit de film Innocence of Muslims

Een paar dagen geleden had nog bijna niemand van de anti-islamfilm Innocence of Muslims gehoord, dinsdag en woensdag was hij in verschillende Arabische plots onderwerp van felle protesten. Wat is er precies aan de hand?

Samenvatting: protesten verspreiden zich snel
De onrust begon dinsdagavond in Libië en ontaardde gisteren in een aanval op de Amerikaanse ambassade. Daarbij liet onder meer de Amerikaanse ambassadeur het leven. Ook in Egypte werd de ambassade van de Verenigde Staten aangevallen.

President Obama heeft de aanslag op zijn ambassadeur in Libië scherp veroordeeld en een anti-terrorismeteam van 50 mariniers naar het land gestuurd. Ook de de Egyptische president Morsi heeft afkeurend gereageerd.

Woensdag werd er geprotesteerd in Marokko, Tunesië en Soedan. In Jemen werd er donderdagmiddag al geprotesteerd, net als (wederom) in Caïro. Ook Iran wil vandaag een grote demonstratie houden.

De Egyptische Moslimbroederschap, die gelieerd is aan president Morsi, roept op om morgen vreedzaam te protesteren bij moskeeën. Afghanistan heeft de YouTube, waar de film te zien is, geblokkeerd. Indonesië heeft de videosite opgeroepen om de film te verwijderen.

Dat de film (of de plotselinge verontwaardiging daarover) de gemoederen doet oplopen lijdt geen twijfel. Maar wat is er nu eigenlijk in de film te zien, en waarom bestaat er zo veel onduidelijkheid over zijn afkomst? We vatten het samen in drie opmerkelijke feiten.

De film: een perverse Mohammed gaat ter helle
De zeer amateuristische film legt een verband tussen het 'leven van Mohammed' en hedendaags geweld tegen Egyptische christenen. In de eerste scènes is te zien hoe moslims huizen van christenen in brand steken, vervolgens draait de camera in de richting van de profeet.

Mohammed (in de film geen wees, maar een buitenechtelijk kind) wordt geportretteerd als een persverseling die vreemdgaat en onder meer seks heeft met zijn werkgeefster. Later is hij een homoseksuele massamoordenaar. Aan het einde van de dertien minuten durende film verdwijnt hij in een hellevuur.

'De film ging eigenlijk niet over Mohammed'
Inmiddels is duidelijk dat de film op opmerkelijke wijze is aangepast. Het Amerikaanse blog On The Media ontdekte gisteren dat enkele fragmenten zijn nagesynchroniseerd, en dat de oorspronkelijke film niet of nauwelijks over de islam ging. Tijdens de opnames zou het woord Mohammed bijvoorbeeld niet gevallen zijn: de hoofdrolspeler was ene Master George.

Die theorie is bevestigd door de acteurs. 'Dit zou een film worden over hoe het tweeduizend jaar geleden was', vertelt Cindy Lee Garcia, die een bijrol vertolkt, aan weblog Gawker. 'Het ging helemaal niet over religie, maar over hoe het er in Egypte aan toe ging. Mohammed en moslims kwamen er niet in voor.'

De cast heeft inmiddels afstand genomen van het eindproduct. 'We staan honderd procent niét achter deze film en zijn op walgelijke wijze misleid', laten de acteurs in een persbericht weten. 'We zijn geschokt door de drastische veranderingen in het script en de leugen dat we allemaal betrokken zouden zijn.'

De regisseur 'is een spook'
Waar de film vandaan komt is niet duidelijk. De regisseur maakte zich aanvankelijk kenbaar onder de naam Sam Bacile en zei een Joods-Israëlische achtergrond te hebben.

Over Bacile's identiteit rezen echter direct twijfels. Zo liet Israël weten geen inwoners te hebben met die achternaam.

Persbureau AP kwam na enkele contactverzoeken uit bij ene Steve Klein, een orthodoxe christelijke activist die lid is van een organisatie die onder meer betogingen leidt bij abortusklinieken, mormonentempels en moskeeën. Klein bracht verschillende Amerikaanse journalisten in contact met een man die zich Bacile noemde en die islam typeerde als 'een kanker'. De productie is volgens hem betaald door 100 Joodse geldschieters en kostte 5 miljoen dollar (bijna 3,9 miljoen euro).

'Een aantal essentiële feiten klopte niet', schrijft AP over dat gesprek. 'Bacile vertelde AP dat hij 56 jaar oud was, maar meldt op zijn YouTube-profiel dat hij 74 is. Hij zegt dat hij aannemer is, maar komt in Californië niet in de registers voor.'

Mogelijk is Sam Bacile een pseudoniem voor Nakoula Basseley Nakoula. Die Amerikaanse Koptische christen dook gisteren op in AP's onderzoek en is lid van een anti-islamitische christelijke organisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden