Mysterie van het bridgeseizoen

Met het EK van Malmö in het verschiet -het begint voor Nederland op 20 juni tegen Oostenrijk- zijn aller ogen gericht op de prestaties van de geselecteerde paren voor het open team, Bakkeren-Bertens, Jansma-Verhees en Muller-De Wijs. Een mysterie van dit bridgeseizoen is, hoe het komt dat Bakkeren-Bertens nationaal voortreffelijke resultaten boeken, maar zodra er een internationaal tintje in het spel is, ze teleurstellen. Met Jansma-Verhees is het juist andersom (met als triest dieptepunt degradatie van hun team 't Onstein 1 uit de MK viertallen).

Afgelopen maandag, tweede pinksterdag, verliep het tijdens het tweede OPPT (Onstein Pinkster Patton Toernooi) op de bridgeboerderij van mecenas Hans Melchers in Vorden geheel volgens 'scenario': Bertens won het toernooi met een formidabele voorsprong, Jansma eindigde kleurloos in het midden. Bakkeren-Bertens speelden samen met 'gelegenheidscombinatie' Westra-De Wijs. Nog een paar andere opmerkelijkheden. Vorig jaar won Bertens het toernooi ook (met Carla Arnolds, Ton en Frank Bakkeren); voor Westra was het de tweede zege van een groot toernooi achter elkaar (met Hemelvaart won hij met Vincent Ramondt en Drijver-Schollaardt de NBB Team Cup, al net zo overtuigend als ze het OPPT wonnen).

Misschien wordt Bertens nationaal zo gevreesd, omdat hier bekend is dat hij altijd gewiekst weet te profiteren van (tegenspel)fouten. Alleen al deze wetenschap bezorgt menige bridger de zenuwen, waardoor Bertens met de regelmaat van de klok getrakteerd wordt op onverklaarbare 'cadeautjes'. Internationaal spelen dit soort sentimenten natuurlijk een veel mindere rol.

Feit blijft dat je hem geen halve vinger moet geven. Neem nu dit klassieke troefgambiet (zie diagram 1), waar Bertens er weer eens met een vette buit vandoor ging.

West Noord Oost Zuid

Bak- Ber-

keren tens

- 2 1) pas 2SA 2)

pas 3 3) pas 3 4)

pas ...4! pas pas

pas

1) Multi

2) relay (vraagt hand te omschrijven)

3) Zwakke twee in

4) Invite

Zoals we gewend zijn van Bakkeren-Bertens, stevig doorgeboden! Tegen 4 kwam west uit met H en speelde V na. Oost had V van zijn partner beter over kunnen nemen met A (om schoppen na te spelen), maar hij liet V de slag houden. Had west nu H nagespeeld, dan was er geen verhaal geweest, maar dat was voor west niet zo gemakkelijk te verzinnen (wat west betreft, had zuid net zo goed AV kunnen hebben en dan kan H naspelen juist helemaal verkeerd uitpakken). West besloot uiteindelijk om passief een kleine troef na te spelen. Door vreselijke communicatieproblemen leek het contract nog steeds hopeloos. Ziet u een manier om 4 alsnog in veilige haven te loodsen?

Bertens nam de nagespeelde troef met A in de dummy! Door het over elkaar heen vallen van twee hartenhonneurs offerde hij dus een troefslag op voor het verkrijgen van een entree in de dummy. Nu speelde hij klaveren naar de vrouw, A en klaveren getroefd. Hierna speelde hij harten naar zijn hand en speelde een vrije klaveren om een schoppen op weg te werken. West maakte alleen nog B, op de vijfde klaveren -nog te bereiken met A- verdween de laatste schoppenverliezer in noord.

Ook dit spel had zo uit een boekje kunnen komen (zie diagram 2).

Diverse OW-paren, waaronder Drijver-Schollaardt, waren op dit spel in een scherpe 6 aangeland. Zuid kwam tegen 6 uit met H voor de aas van de dummy (west). Hoe zou u het aangepakt hebben?

Drijver, als oost leider, speelde A, en A, H (klaveren weg in de hand). Hierna ging het kleine klaveren, getroefd in de hand en een harten getroefd met 6 en weer een kleine klaveren getroefd. Het cruciale moment is daar... (zie diagram 3)

De vraag was nu: eerst 10 troeven met B, of eerst H meenemen en dan pas 10 troeven met B? Als de harten 4-4 verdeeld zitten bij NZ, dan maakt het meestal niet veel uit, zitten ze 5-3, zoals nu het geval was, dan hangt het onder andere af van de positie van V. Drijver deed het verkeerd, hij speelde eerst 10, getroefd met de boer. Hierna speelde hij een ruiten getroefd met 9, door zuid overgetroefd met 10. Zuid speelde harten na getroefd door noord, die nog B na kon spelen. Hierdoor promoveerde V zelfs tot tweede downslag.

Winnend is de volgende speelwijze. Incasseer eerst H en troef dan 10 met B, noord heeft geen harten meer, maar kan B niet overtroeven. Nu moet de leider een kleine klaveren of ruiten in de hand troeven met 5! Zuid kan overtroeven met 10, maar de laatste drie slagen zijn voor AH9 van de leider. Als de leider met 9 troeft, troeft zuid over met 10 en dan kan V promoveren tot downslag als noord een harten troeft met 7.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden