Mysterie Saint-Exupéry nu echt (bijna) opgelost

Stukken van het vliegtuig waarmee de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry in 1944 neerstortte, zijn teruggevonden in de Middellandse Zee. Volgens deskundigen gaat het echt om de Lockheed P38 Lightning waarmee de 44-jarige schrijver vloog tijdens zijn laatste vlucht.

Daarmee is, tot spijt van sommige dromerige fans, een einde gekomen aan het mysterie rondom de beroemde auteur van 'De Kleine Prins'. Op 31 juli keerde hij terug naar Corsica, na een verkenningsvlucht voor de Franse luchtmacht boven de Rhône. Ten westen van Nice stortte hij neer. Pech? Een flauwte? Duitse achtervolgers, of toch zelfmoord?

Saint-Exupéry had zijn roem tijdens zijn leven al geïnd. Vijf boeken schreef hij, waarvan 'Le petit Prince' nauwelijks minder is geworden dan een hype met een oplage van 25 miljoen wereldwijd. Het gaat over een piloot die met pech landt in de Sahara. Daar komt hij een buitenaards jongetje tegen, met wie de piloot dagenlang goede gesprekken voert. Als het vliegtuig weer gerepareerd is neemt hij afscheid - het jongetje zoekt de dood en laat zich bijten door een gifslang. Dit suïcidale gedrag van zijn hoofdpersoon gaf aanleiding tot veel speculaties over de dood van Saint-Exupéry. Ze droegen bij tot de mythe van de gevierde piloot-schrijver, die toch niet van smetten vrij was: tijdens de bezetting koos hij even voor maarschalk Pétain, die het met Duitsland op een akkoordje gooide en over Zuidwest-Frankrijk heerste. In 1943 bedacht Saint-Exupéry zich en schaarde zich bij de Vrije Fransen van generaal De Gaulle. Hoewel zijn arm te stijf was om echt goed te kunnen vliegen, wilde hij erg graag nog daden verrichten voor zijn Frankrijk. Mysterieus sterven is dan een ferme stap in de richting van vaderlandsheldendom.

Niet tevreden met de legende bleven mensen speuren naar het vliegtuig. In 1998 vonden vissers voor de kust van Marseille een armbandje met zijn naam erin gegraveerd. 'Vals!', riepen degenen die niet van opheldering wilden weten. In 2000 vond een duiker brokstukken van een vliegtuig, die naar nu blijkt inderdaad van de P-38 waren. Voor degenen die liever een eigen einde verzinnen is er nog een theorie overgebleven: het was niet boven de Middellandse Zee dat hij neerstortte, maar boven de Alpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden