Tien geboden

Myrthe Hilkens: ‘Ik stond onder enorme druk om in de kruiwagen te blijven’

Myrthe Hilkens in 2011.Beeld Mark Kohn

Op 6 oktober publiceert Trouw de vijfhonderdste aflevering van de serie De Tien Geboden. Arjan Visser blikt terug met mensen die hij daarvoor heeft geïnterviewd. Als derde: Myrthe Hilkens, wier Tien Geboden verscheen op 7 mei 2011.

Tijdens een partijcongres op 29 januari 2011 afficheerde Ella Kalsbeek, de toenmalige voorzitter van de kandidaatstellingscommissie van de Tweede en Eerste Kamer voor de PvdA, haar als een vrouw die ‘tegen de stroom in durft te roeien’. Op 12 april werd Myrthe Hilkens geïnstalleerd. Een maand later deed ze haar eerste, grote interview, de Tien Geboden. Op het terras van een Haags etablissement, met een voorlichter op gehoorsafstand.

Ruim zeven jaar later spreek ik haar in de keuken van haar huis in Bennebroek. Dit keer zijn we met z’n tweeën. “Weet je dat ik ook tijdens ons gesprek al een verkrampte versie van mezelf was? Terwijl we destijds nog in de oppositie zaten, een ideale positie voor weinig diplomatieke types zoals ik. Op 5 november 2012 ging de PvdA meeregeren en werd die door Kalsbeek zo geprezen karaktereigenschap van mij definitief een bijzonder lastige handicap.”

Ze moest steeds vaker ‘ja’ zeggen als ze ‘nee’ bedoelde, of omgekeerd. Na een paar mislukte politieke deals waar ze al veel ‘buikpijn’ van had gekregen – te ingewikkeld om in één column te beschrijven – werd het dieptepunt bereikt in het Kamerdebat naar aanleiding van de zelfmoord van de Russische activist en asielzoeker Aleksandr Dolmatov, op 17 januari 2013, in zijn Nederlandse cel.

Beladen debat

Na uitgebreid onderzoek bleek dat er door de overheid diverse fouten waren gemaakt. Of Dolmatovs wanhoopsdaad voorkomen had kunnen worden, is een vraag die nog steeds niemand durft te beantwoorden. “Het was een zeer beladen debat. Er werd een motie van wantrouwen ingediend tegen de verantwoordelijke bewindsman, toenmalig staatssecretaris van justitie Fred Teeven. Die motie vond ik gerechtvaardigd, maar een PvdA’er, een coalitiegenoot, die vóór stemt? Dat kon natuurlijk niet.

“Toen werd mij door... nou ja, doet er niet toe door wie...een ruil aangeboden. Als ik zou meehelpen de motie te verwerpen zou ‘strafbaarstelling illegaliteit’ weer ter discussie worden gesteld. Ik ging akkoord, vooral ook omdat ik dacht dat ik daar veel mensen mee zou helpen, maar de volgende dag werd de toezegging die mij was gedaan alweer ontkend. Vanaf dat moment begon ik me ernstig af te vragen of ik nog wel vier jaar verder wilde werken met iemand die ik niet kon vertrouwen.”

Op 28 augustus 2013 stapte Myrthe Hilkens uit de partij. Een jaar na haar vertrek uit de Kamer kreeg ze gezondheidsklachten. Hartkloppingen, stijve nek, dat soort dingen. Een huisarts stelde de diagnose: een burn-out. “Ik zei letterlijk: daar heb ik helemaal geen tijd voor! Het heeft twee jaar geduurd voordat ik eraan durfde toe te geven. Ik ben niet van de stilte-retraites, een weekje mediteren in een ashram of dat soort dingen, dus ik ging sporten, mijn zinnen verzetten, en langzaam maar zeker kwam ik er weer bovenop.”

Sinds een jaar doet ze als journalist en debatleider weer volop mee, maar die herinnering aan haar Haagste periode? Pijnlijk. Ook al kan ze zich nu, met de kennis die ze daar heeft opgedaan, bijvoorbeeld inzetten voor campagnes van de progressieve burgerbeweging De Goede Zaak.

“Koffie?” Graag. Maar toch. Nog één dingetje: hadden die burn-out, een jaar na dato, en de periode rond haar vertrek uit de Tweede Kamer iets met elkaar te maken? “Laat ik het zo zeggen: ik heb onder enorme druk gestaan en ik kon de manier waarop is geprobeerd mij in de kruiwagen te houden niet erg appreciëren. Dat zeg ik best netjes, toch?”

Arjan Visser interviewt iedere twee weken iemand aan de hand van de Tien Geboden. Alle interviews uit de rubriek Tien Geboden vindt u terug in ons dossier.

Lees ook:

Interviewer Arjan Visser blikt terug op 499 keer Tien Geboden: 'Zou ik zelf ook zo intiem durven zijn? Nee'

'Ik wil een zuiver geweten hebben'

In mei 2011 verscheen de Tien Geboden met Myrthe Hilkens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden