My God! De nieuwe Dan Brown!

Felle critici én trouwe fans: allen worden op hun wenken bediend in Dan Browns nieuwste, ’The Lost Symbol’.

Een nieuwe Dan Brown zorgt voor opwinding – in ieder geval bij de boekhandelaar en zeker bij Browns voor- en tegenstanders. Critici vinden zijn werk flauwekul; pseudo-wetenschap, en nog slecht geschreven ook, met een geforceerd plot en hoofdpersonen van bordkarton.

De fans vinden hem juist geweldig interessant: hij zou een nieuw licht werpen op klassieke kunst en wetenschap. De nieuwe Dan Brown, ’The Lost Symbol’ (de vertaling verschijnt eind oktober) zal beide groepen volledig bevredigen.

Het speelt zich af in Washington DC, waar professor Robert Langdon met spoed heen moet, daartoe opgeroepen, denkt hij, door zijn oude vriend Peter Solomon, een belangrijk man in de vrijmetselarij. In het Amerikaanse machtscentrum aangekomen treft Langdon, midden op de vloer van het Capitool, niet zijn vriend, maar wel diens hand, gespietst op een plankje. Solomon zelf is spoorloos, ontvoerd door een griezel. Langdon wil zijn vriend redden, maar wordt gehinderd door de CIA, die een eigen plan heeft. Wat volgt is een lange tocht langs verborgen raadselen in Washington. De plot is weer erg overzichtelijk: een bezeten gek, de wereld in gevaar, en redders die dat - op het nippertje - voorkomen.

Van de personages moet het boek het evenmin hebben. Van psychologie houdt de schrijver zich verre, de hoofdpersonen zijn stereotiepen. Hun voornaamste expressie is happen naar adem, vaak vergezeld van de uitroep ’Oh my God’!. Ronduit irritant zijn ook de talrijke cursiveringen die iets moeten benadrukken. Vaart houdt Brown er in door de korte hoofdstukken (135!) steevast af te breken op een punt dat een van de personages iets ontdekt of , Oh my God!, iets overkomt. En zelfs een welwillende lezer met interesse in symboliek, alchemie, vrijmetselarij, de antieken, verloren geschriften of rites van geheime genootschappen zal het punt van verzadiging bereiken door de stortvloed aan weetjes over geheimzinnige zaken die de onverstoorbare Langdon over ons uitstort.

Maar ook de liefhebbers komen aan hun trekken. De puzzels en raadsels houden het amusant. De bekende locatie vergroot de intrige: wat er allemaal niet verborgen kan zijn op een zo beroemde plek. Het zal er binnenkort wemelen van Brown-toeristen.

En dan kan de lezer ook nog meedenken over de grote vraag: is er een God of schuilt Hij in ons? En over wetenschap, in dit geval een new age-achtige theorie over universeel bewustzijn. Als veel mensen samen hetzelfde denken, kan dat iets groots voortbrengen. Fijn idee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden