MVV rekent met Reker op spraakmakend voetbal

MAASTRICHT - Zaterdagavond tien uur in De Geusselt. De businessruimte achter de hoofdtribune herbergt een welkome gast. Na de bevrijdende 1-0 overwinning van MVV tegen Heerenveen beweegt Jan Reker zich in de overvolle zaal alsof hij in het stadion al jaren kind aan huis is. Hij schudt handen en haalt met bekenden oude herinneringen op.

ERIC HORNSTRA

Het MVV-publiek wordt dit seizoen niet verwend met oogstrelend voetbal en dus is de 46-jarige trainer die in zijn loopbaan nooit anders dan zuidelijke ploegen (VVV, PSV, Roda JC en Willem II) onder zijn hoede had, binnengehaald als trouble-shooter. Op een bijzondere manier, want na zijn officiële presentatie eerder in de week verbrak Reker abrupt de banden met zijn vorige werkgever. “Je hoeft de vragen niet te stellen”, haast hij zich bij de eerste toenadering. “Ik geef de antwoorden zo wel. Vorige week heb ik gezegd dat ik per 1 juli bij MVV zou beginnen. Het eerste initiatief om Tilburg de rug toe te keren dateert al van 20 februari. Deze week heb ik de knoop maar doorgehakt. Theo de Jong popelt om te beginnen en Willem II heeft punten genoeg om de rest van het seizoen onbezorgd uit te spelen.”

Reker wimpelt zo behendig de suggestie weg, dat zijn plotselinge vertrek bij Willem II iets van doen heeft met het bedrijfsongeval van de laatste week: de beschamende 3-0 nederlaag in Dordrecht.

Volgens veel vaste bezoekers van de Geusselt is de overgang van Reker naar Maastricht niet een toevallige. MVV-trainer Sef Vergoossen en Reker zijn oude bekenden, maatjes die het vroeger bij VVV prima met elkaar konden vinden en nog geregeld samen op de fiets springen. Reker geeft een fraai staaltje van dat blinde wederzijdse vertrouwen: “Toen ik van directeur Ron Weijzen een telefoontje kreeg, zei ik onmiddellijk: 'Ik wil niet met jou praten, geef mij Sef maar even, dan weet ik precies waar ik aan toe ben'. Daarna was de zaak in een tweede onderhoud razendsnel beklonken.”

Vervangen

Sef Vergoossen achtte het onverstandig na dit seizoen zijn contract van nog een jaar uit te dienen. “Er zit voldoende rek in de selectie”, vindt hij, “maar de groep is langzamerhand toe aan een nieuwe kop.” Daarom aarzelde hij niet, toen de club hem een dienstverband voor vijf jaar als technisch directeur aanbood. “Toen we het eens waren over mijn toekomstige functie zei Ron Weijzen tegen me 'dan moet je nu ook op die stoel gaan zitten en beslissen wie jou volgend jaar gaat vervangen'.”

Vergoossen verzet zich tegen het idee, dat Rekers aanstelling louter een vriendendienst zou zijn. “Ik heb voor het aantrekken van de nieuwe man twee criteria gehanteerd. Het moest een man zijn die dezelfde voetbalvisie hanteert en het moest een heel ander type trainer worden. Zo kwam ik bij Jan uit. Hij is in kranten afgeschilderd als mijn vriend, maar ik haal hem binnen als een vakman, onder wie veel spelers zijn doorgebroken. Een lastige vakman, dat wel, want Jan kan heel vervelend doen als zaken in zijn omgeving niet perfect in orde zijn. Ik heb daar geen problemen mee. Sterker, ik vind het de enige goede houding.”

Vergoossen grijpt terug naar zijn entree bij de club en de treurige ambiance die hij destijds ervoer. “Sinds zes jaar is het beleid hier grondig omgegooid. MVV had voor die tijd met zijn defensieve concept in den lande een slechte naam opgebouwd. Via herkenbaar aanvallend voetbal, het werken aan een goede financiële onderbouwing en het aantrekken van de binding met de regionale amateurclubs is er een ommekeer gekomen. Vroeger liepen de toeschouwers zo het stadion uit als het even tegenzat. Dat gebeurt niet meer. En met Reker aan het roer blijft MVV verzekerd van spraakmakend voetbal.”

Reker staat bekend als een kruidje-roer-me-niet, een man die als het moet met deuren slaat. Bij Willem II kreeg hij het aan de stok met (ex-)bestuurslid Jan van Tuyl, nadat hij Sekou Soumah uit de selectie had gegooid. “Ik zal ook hier mijn kop wel eens stoten”, bekent Reker. “Het zit nu eenmaal in mijn karakter besloten om de dingen er meteen uit te gooien. Wat dat betreft heeft Sef zijn zin. We zijn tegenpolen. Sef telt tot tien, ik zeg eerst iets en tel daarna tot één. Met alle nadelige gevolgen vandien. Vooral een recent interview met Voetbal International, waarin ik een paar harde noten kraakte, heeft in Tilburg slecht voor me uitgepakt.”

De man die bij de topclub PSV drie jaar de hoofdmacht mocht aanvoeren en in '86 de landstitel haalde, moet in Maastricht met een heel wat bescheidener verwachtingspatroon aan de slag. Hij komt binnen bij een club die dit jaar na een frisse start - MVV stond even op de tweede plaats met acht punten uit vijf wedstrijden - de ene na de andere tegenvaller incasseerde. Vergoossen: “Toen we in het begin van de competitie overmatig veel gele kaarten kregen, voorspelde ik al dat dat na de winterstop problemen zou geven. We kampen het hele jaar al met personele problemen. Ik heb één keer zelfs zeven spelers moeten vervangen en tegen Volendam had ik bijvoorbeeld maar één verdediger tot mijn beschikking. Daar is geen enkele club, behalve misschien een topploeg als Ajax, tegen bestand.”

Tegentreffer

De zwakke wedstrijdenreeks - sinds 5 november (MVV-RKC 2-1) had de Maastrichtse club geen thuisduel meer gewonnen -is de MVV'ers niet in de koude kleren gaan zitten. Tegen een Heerenveen uit vorm geeft zaterdag zelfs de vroege treffer van Jeffrey van As uit een vrije trap geen verlichting. MVV kruipt in de tweede helft massaal achter de bal, ontsnapt diverse keren aan een tegentreffer en probeert met wanhopige lange wild-west-trappen de beweeglijke Twan Scheepers te bereiken. “Wat we momenteel laten zien is niet mooi”, geeft Vergoossen toe. “We hebben de overwinning puur op basis van arbeid en mentaliteit behaald. Je mag van de spelers in deze fase niet meer verwachten dat ze frank en vrij spelen. Ik probeer zoveel mogelijk de spanningsdruk weg te halen, zonder dat dat ten koste gaat van de agressiviteit.” Die agressie heeft Jan Reker, gezeten tussen de clubbobo's, op zijn vrije zaterdagavond ook waargenomen. “Ik had natuurlijk wel kunnen blijven wachten op dat telefoontje uit Milaan”, bluft hij, “maar ik heb zuiver op het gevoel besloten, dat dit voor mij een geschikte club is.”

Op spectaculaire aankopen hoeft Reker niet te rekenen. Vergoossen: “Met onze begroting van 4,5 miljoen kun je in Nederland de middenmoot halen, meer niet. We moeten slim opereren. Zo strikten we Erik Meijer ooit, nadat ik hem op een carnavalszaterdag als linksback in Antwerp 2 zag spelen. De eerste reacties waren: 'wat hebben ze nu voor een hout binnengehaald?', maar hij slaagde wel. Lanckohr en Scheepers kregen we op huurbasis, we pikten Roelofsen uit het tweede van Vitesse en Straal had een gelimiteerde transfersom.” Reker maalt niet om het krappe budget: “Ik heb ze vanavond zien knokken. Dat telt voor mij het meest. Het is een uitdaging om hier met beperkte middelen aan iets moois te werken.”

Maar wat gebeurt er, als MVV het toch onverhoopt niet mocht redden? Met wedstrijden tegen Ajax, PSV, FC Twente, Roda JC en Vitesse in het verschiet is een verlengd verblijf in de eredivisie immers nog niet zeker. Reker, te ijdel voor een baantje in de anonimiteit: “Ik maak me daar geen zorgen over. Maar mocht het onverhoopt misgaan, dan moeten we opnieuw om de tafel. Mijn salaris is gebaseerd op een premiestelsel en die bedragen passen niet in het budget van een eerste-divisieclub.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden