MVV profiteert niet van malaise bij Ajax

MAASTRICHT - In tegenstelling tot de selectie van SC Cambuur nuttigde Ajax de afgelopen dagen in een Limburgs trainingskamp geen kip. Toch zaten ook de Amsterdammers tegen MVV krap in het personeel; inclusief tweede doelman Van der Sar waren er nog vier wisselspelers over, onder hen ene Van As. De problemen hadden hun weerslag op het veld, dat nochtans met een 4-1 overwinning werd verlaten.

Ajax was in de bijna uitverkochte Geusselt aanvankelijk rijp voor een nieuwe afknapper. Van meet af aan heerste de chaos in de gekortwiekte verdediging. Wouters is er niet meer om te organiseren. Blind was gisteren geveld door buikloop en De Boer door een liesblessure. De Deen Hanssen had mogelijk de orde kunnen herstellen, maar die tobt al vanaf zijn komst in Amsterdam met allerlei lichamelijke ongemakken. Waar de ploeg verder nog Van 't Schip (geschorst na zijn rode kaart tegen Feyenoord) en Alflen (geblesseerd) moest missen, was het in Zuid-Limburg een kwestie van zweten en hopen op de goede afloop. In defensief opzicht leek het in ieder geval nergens naar. Silooy demonstreerde dat hij te lang heeft stil gestaan, Jonks verdedigende gebreken zijn genoegzaam bekend en kwamen ook tegen MVV weer aan het licht. Hetzelfde gold voor Kreek en Vink kon als centrumverdediger evenmin imponeren. Wat vooral opviel was het gemis aan een goede kopper bij Ajax.

MVV ging de rust met een 2-1 achterstand in en dat was hoogst onverdiend. De eerste helft werd grotendeels bepaald door de handigheid van aanvallers als Visser, Bucan en Hofman. MVV heeft in de loop der jaren een tamelijk negatief image opgebouwd. Dit jaar breekt het team van coach Vergoossen echter met dat beeld. MVV speelt soms heel aardig, voorwaarts gericht voetbal. De grote jongen hierbij is de Noordhollander Visser. Hij was er eind vorig jaar al voor een aanzienlijk deel voor verantwoordelijk dat PSV voor eigen publiek op een gelijkspel werd gehouden. Tegen Ajax zorgde hij voor de beheerste openingstreffer. Weggestuurd door Dikstaal bewaarde hij de rust om Menzo te verslaan: 1-0. Iedere volgende aanval van MVV was nadien gevaarlijk, ook en vooral omdat niemand in de Amsterdamse ploeg enige orde wist te scheppen. Het bezorgde de wild schreeuwende Menzo zowat een zenuwinzinking.

Toch werd het voor de pauze dus 12. Dat had te maken met het feit dat het minste sterke deel van MVV tegenwoordig, ter verandering, de verdediging is. Het bood eerst Winter de kans na een snelle een-twee met Pettersson raak te schieten. Dat was halverwege de eerste helft. Vier minuten later stond Ajax voor. Invaller-doelman De Haan liet zich toen verrassen door een uithaal van ruime afstand van Bergkamp. De keeper verroerde zich niet en dat zorgde onmiddellijk voor heimwee naar de Nigeriaan Agu Alloy. Hij speelt bij MVV doorgaans de pannen van het dak, maar is nu voor enkele weken naar Senegal vertrokken, waar de nationale teams van Afrika om hun continentale Cup spelen.

Het is best mogelijk dat Agu op dat podium zijn slag slaat bij een grotere club dan MVV. Daar houdt zijn trainer tenminste rekening mee. "Hij heeft zich hier in Nederland als een fantastische doelman laten zien. Het zal voor MVV heel moeilijk worden hem te behouden. Als club hebben we daar ook betrekkelijk weinig in te zeggen. Hij is het eigendom van Nol Hendriks. MVV kan alleen maar afwachten hoe het afloopt. Het is eigenlijk al mooi dat we enige tijd over zo'n klassekeeper kunnen beschikken."

Geen verweer

De beklagenswaardige vervanger De Haan bleef het daarentegen matig doen tegen Ajax. Kort na de rust had hij weer geen verweer op een laag schot van buiten het strafschopgebied van Bergkamp. Het was Bergkamps achttiende competitiegoal van dit seizoen; een houdbare. Met twee doelpunten achter wist MVV dat het een gelopen koers was. Vanuit het middenveld en voorin bleven de Limburgers beslist aardig voetballen, maar in de verdediging ging het vaak niet meer gebrekkig toe dan in de Amsterdamse afweer. En dat terwijl in de voorhoede van Ajax toch alleen de snelle rechterspits Petersen af en toe niet af te stoppen was. Aan de linkerkant voerde Roy zijn acties weer meestal te ver door, waardoor zijn rendement andermaal te wensen over liet.

Het onzekere spel, het gebrek aan balvastheid en het gemis aan kopkracht, werkte blijkbaar op de zenuwen van de Ajacieden. Dat bleek toen Vink onnodig zwaar op Libregts tackelde. Het leverde hem terecht een gele kaart op. Winter was het er absoluut niet mee eens, hij protesteerde luid en ging dus ook op de bon.

Even later was er een wissel voor Groenendijk. Dat leek verdacht veel op een strafmaatregel van Louis van Gaal. Kort tevoren had de linkshalf een bijzonder riskante situatie veroorzaakt door slordig balverlies. Voor zijn vervanger Davids was er pal voor tijd een persoonlijk feestje in de vorm van het vierde Ajax-doelpunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden