Muzikale wonderen van Rafal Blechacz

CHRISTO LELIE

klassiek

Meesterpianisten

Rafal Blechacz

****

Concertgangers die zondagavond het Concertgebouw betraden om daar de beroemde Maurizio Pollini te horen, stond een teleurstelling te wachten: pas voorbij de kaartcontrole kwam de mededeling dat Pollini ziek was. Organisator van de serie Meesterpianisten Marco Riaskoff, die pas in de loop van zaterdag gehoord had dat de 75-jarige pianist met hoge koorts het bed moest houden, had diezelfde dag nog een uitstekende invaller gevonden: de Pool Rafal Blechac. Blechacz, die al driemaal in deze serie met succes optrad, bleek een waardige Pollini-vervanger. De teleurstelling werd aldus een verrassing.

Van J.S. Bach speelde Blechacz vier Duetten BWV 802-805. Deze relatief onbekende dialogen tussen de linker- en rechterhand klonken glashelder, vol dynamische contrasten. Een prachtige start!

Net als Pollini zou doen, speelde Blechacz verder werken van Beethoven en Chopin. Beethovens elegante Rondo in G werd lieflijk en glashelder uit de Steinway getoverd. De fijne trillers en loopjes klonken als gesneden uit het fijnste ivoor. Ook in Beethovens Sonate in C op. 2 nr. 3 betoonde hij zich een meester van het klavier in de klassieke stijl te zijn. Net als in het Rondo viel alles op zijn plaats, maar nu was er sprake van een veel grotere dramatiek. Roerend was de tederheid waarmee hij het adagio opzette. In gaafheid en met passie en humor voltooide hij dit vroege meesterwerk van Beethoven.

Chopins evenwichtig vertolkte Nocturne in fis, opus 48 nr.2 fungeerde als een perfecte brug naar diens Tweede Sonate in bes. In het openingsdeel stelde Blechacz enigszins teleur doordat hij in Chopins complexe en dikke schrijfwijze vooral het openingsthema niet de helderheid wist te geven die de rest van zijn recital zo gesierd had. Dat kwam vooral doordat zijn rechterhand te zwak was ten opzichte van de linker. In het Scherzo herwon hij zich en in de treurmars en de ongrijpbare finale verrichte hij weer de muzikale wonderen die van deze Chopin-specialist verwacht mochten worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden